Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Muggen horen bij warmte

Een heerlijke warme zomerdag is veranderd in een milde en prachtige zomeravond en -nacht. Alles is eigenlijk perfect, als het niet was voor die kleine, maar ontzettend irritante muggen die overal in de lucht zijn.

Het bovenstaande scenario is waarschijnlijk herkenbaar voor de meesten van ons. Zowel op zomerdagen als op vakanties in warmere klimaten. En muggen zijn overal een plaag, ongeacht breedte- en lengtegraad.


Waarom jeuken muggenbulten?

Muggen leven van nectar uit planten. Ze eten dus geen bloed. Eigenlijk is het ook alleen het vrouwtje dat steekt. Ze doet dit om ons bloed op te zuigen, dat ze nodig heeft om haar eieren te ontwikkelen.

Wanneer een mug steekt, injecteert ze tegelijkertijd een speekselachtige chemische stof om het bloed vloeibaar te houden. En dat veroorzaakt jeuk. Je lichaam reageert op de steek en creëert een soort ontstekingstoestand.

De mug injecteert dus geen gif, zoals een wesp bijvoorbeeld doet. 

Het is het immuunsysteem van het lichaam dat reageert op de muggenbeet. Dus hoe je reageert op een muggenbeet hangt sterk af van je immuunsysteem. Er is ook een verschil tussen muggensoorten. Sommige muggen veroorzaken een heftigere reactie dan andere muggen.

De mythe over muggen en bloedtype

Muggen maken geen onderscheid in bloedtype. Er is jarenlang een mythe geweest dat muggen bepaalde bloedtypes prefereren. Maar er zijn daarentegen wel bepaalde geuren en geurstoffen die muggen aantrekkelijker vinden dan andere, waaronder zweet.

Dit is misschien de reden waarom het lijkt alsof kinderen meer muggenbulten krijgen dan volwassenen. Ze rennen vaak rond, zelfs als het warm is, wat warmte en zweet op het lichaam veroorzaakt.

Vermijd muggenbulten – als je kunt

In de strijd tegen muggen hebben de meesten van ons geprobeerd om citroengeurige muggenkaarsen te gebruiken – in de hoop dat we op een mooie zomeravond op het terras de plek voor onszelf konden hebben. Maar het is zonde van het geld om te investeren in muggenkaarsen. Ze werken naar verluidt niet, en misschien kan de warmte van de kaarsen zelfs meer muggen aantrekken.

Er zijn echter andere dingen die je kunt doen om muggenbulten te vermijden of in ieder geval het risico op muggenbulten te verminderen.

Muggen prefereren warme en vochtige omgevingen. Daarom hebben veel mensen ervaren dat ze meer muggenbulten krijgen als ze op een anderszins heerlijke zomervakantie in de Zweedse natuur met bossen en meren zijn geweest. Dus blijf weg van meren en beken als je kunt.

Muggen steken voornamelijk rond zonsondergang en zonsopgang, dus je kunt muggenbulten voorkomen door lange broeken en lange mouwen te dragen als je 's avonds buiten bent. Je kunt er ook voor kiezen om onder een klamboe te slapen. Dit is vooral belangrijk als je reist in gebieden waar muggen dragers kunnen zijn van gevaarlijke ziekten.

Gebruik muggenmiddelen

Er zijn verschillende muggenmiddelen die je kunt kopen bij de apotheek of bij drogisterijen. Ze zijn verkrijgbaar als spray, stick voor muggenbulten, en lotion of balsem. Daarnaast zijn er natuurlijke oliën zoals tea tree olie. Alle middelen bevatten geuren die muggen niet lekker vinden.

Dit zal de muggen niet volledig uit het gebied laten verdwijnen, want ze detecteren de geur pas als ze heel dicht bij je huid zijn, maar het zou ze moeten ontmoedigen om precies op jou te landen. En dat is voornamelijk wat we willen vermijden.

Het is gemakkelijk om de verschillende muggenmiddelen met elkaar te verwarren, maar sommige werken preventief om muggenbulten te vermijden, terwijl andere verlichting bieden tegen jeuk als je bent gestoken. Dus het is belangrijk om goed op te letten, zodat je de juiste muggenmiddelen krijgt.

Er zijn mensen die beweren dat het innemen van B-vitamine het risico op muggenbulten vermindert. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar als je ervaart dat het voor jou werkt, is dat alleen maar goed. Peterselie, knoflook, vlierbloesem, een limoen met kruidnagels erin of een flinke gin en tonic zouden naar verluidt ook muggen kunnen afschrikken, maar daar is ook geen bewijs voor.

Pakket met 4 producten voor de verzorging bij muggenbult en insectenbeet
4 kalmerende producten om irritatie door insectenbeet te verlichten
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Pakket met 4 producten voor de verzorging bij muggenbult en insectenbeet - 4 kalmerende producten om irritatie door insectenbeet te verlichten

Behandeling van jeuk van muggenbulten – Zo behandel je je jeukende muggenbulten

Het beste – en meest effectieve – advies tegen muggenbulten is om ze met rust te laten. Als je gewoon niet zou krabben, zouden muggenbulten helemaal niet zo erg zijn. Maar iedereen die muggenbulten heeft gehad, weet ook dat dit veel makkelijker gezegd is dan gedaan. Het is vrijwel onmogelijk om niet te krabben, dus dit advies is niet erg nuttig.

Een enkele muggenbeet is te verdragen, maar als je veel muggenbulten hebt, is het bijna noodzakelijk om een middel tegen muggenbulten te vinden dat de jeuk kan verzachten.

Oude huismiddeltjes tegen muggenbulten

Er zijn tal van oude huismiddeltjes over wat de jeuk van muggenbulten kan verlichten. Het gaat om alles van warm water, zeep, tandpasta, nagellak, azijn, honing, thee, ammoniak, basilicum, komkommer, ui, citroensap en bananenschil tot zelfgemaakte mengsels van bakpoeder en water, aspirine en water of zout en water.

Een oud huismiddeltje zegt ook dat je speeksel op de muggenbeet moet doen. Voor velen is dit een volledig automatische reactie wanneer iets brandt en jeukt. Er zit mogelijk iets in ons speeksel dat een beetje verlichting kan bieden aan de jeuk, maar dit is op geen enkele manier gedocumenteerd.

Veel van deze adviezen komen uit de tijd dat er geen middelen waren tegen allerlei ongemakken, en daarom moest men zich wenden tot de producten van de natuur om een oplossing te vinden.

Over het algemeen is er geen wetenschappelijk bewijs dat de vele verschillende adviezen helpen tegen muggenbulten, maar sommige van hen kunnen zeker een effect hebben. De natuurlijke producten zijn in principe heel veilig om te gebruiken, maar wees voorzichtig met het experimenteren met allerlei dingen op je huid. Tandpasta, nagellak, ammoniak en enkele van de andere dingen zijn niet gemaakt voor gebruik op de huid, dus ze kunnen meer kwaad dan goed doen.

Medicinale middelen tegen muggenbulten

Bij de apotheek en drogisterijen kun je een lokaal verdovend en jeukstillend middel kopen dat het ongemak van muggenbulten kan verlichten. Dit kan in de vorm van een crème, een stick of pillen. Als je ernstig last hebt van je muggenbulten, is het de moeite waard om iets te proberen om de jeuk te verzachten.

Voor veel mensen kan het helpen om een pil met antihistamine te nemen. Als je weet dat muggenbulten je sterk beïnvloeden, kan het een goed idee zijn om een pakje pillen bij de hand te hebben. Het zijn dezelfde pillen die worden gebruikt voor allergieën zoals hooikoorts.

In bijzonder ernstige gevallen, waar je veel opgezwollen en ontstoken muggenbulten hebt en er ernstig door wordt beïnvloed, kan de oplossing een injectie met corticosteroïden zijn. Maar hiervoor moet je naar de dokter.

Natuurlijke middelen tegen jeukende muggenbulten

In Nederland kun je verschillende middelen tegen muggenbulten kopen die allemaal chemische stoffen bevatten. In het buitenland kun je op veel plaatsen nog meer en sterkere producten kopen, zowel preventief om muggenbulten te vermijden als verzachtend om de jeuk te verlichten. Veel van de middelen zijn prima te gebruiken, ook al zouden ze misschien niet goedgekeurd zijn in Nederland. Maar andere middelen zijn misschien net iets te sterk.

Als je de voorkeur geeft aan natuurlijke middelen tegen de jeuk van muggenbulten, kun je bijvoorbeeld een crème met tea tree olie gebruiken. Tea tree olie werkt verzachtend tegen de jeuk, maar kan ook preventief worden gebruikt om muggenbulten te vermijden. De geur van de oliën is blijkbaar niet iets waar muggen van houden.

Etherische olie tegen muggen zoals tea tree olie en lavendelolie werken beide antibacterieel en kunnen helpen om de zwelling, de jeuk en de pijn te verminderen. Het zijn pure natuurlijke producten die niet schadelijk zijn om te gebruiken. Als je ervoor kiest om de pure olie te gebruiken, is het belangrijk om de instructies in de bijsluiter te volgen en de olie te verdunnen zoals aangegeven. Je kunt de oliën preventief gebruiken en ze aanbrengen op de meest blootgestelde plaatsen zoals enkels, benen, armen, nek en gezicht.

Als de schade is aangericht en je bent gestoken, kun je de verdunde olie op de muggenbulten deppen.

Er is ook een spot stick met Tea Tree Olie van Australian Bodycare, die gemakkelijk mee te nemen is in je zak. De spot stick is antibacterieel en voorkomt het risico op bacteriën in de muggenbeet. Het helpt ook om irritatie en jeuk te verminderen, zodat je niet geneigd bent om direct op de muggenbeet te krabben.

Pakket met 4 producten voor de verzorging bij muggenbult en insectenbeet
4 kalmerende producten om irritatie door insectenbeet te verlichten
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Pakket met 4 producten voor de verzorging bij muggenbult en insectenbeet - 4 kalmerende producten om irritatie door insectenbeet te verlichten

Allergische reacties op muggenbulten

Als we muggenbulten krijgen, wordt de huid opgezwollen, warm en rood, en het jeukt verschrikkelijk. Maar als het erger lijkt dan normaal, kan het een allergische reactie zijn.

Als je een allergische reactie krijgt op muggenbulten, komt dit doordat je lichaam antilichamen heeft aangemaakt tegen het eiwit in het speeksel van de mug. De allergie zal typisch de gewone symptomen zoals jeuk, zwelling en roodheid verergeren.

Bij ernstigere allergische reacties kunnen er bijvoorbeeld blauwe plekken op de huid rond de muggenbeet ontstaan, netelroos over het hele lichaam, gezwollen lymfeklieren, en in zeer zeldzame gevallen kan men een anafylactische shock krijgen, waarbij er een ernstige zwelling optreedt die in het ergste geval de luchtwegen kan blokkeren.

Het is zeldzaam dat iemand ernstig allergisch reageert op muggenbulten, maar mocht dit gebeuren, dan is het belangrijk dat je snel een arts raadpleegt. De oplossing kan een behandeling met antihistaminepillen zijn of misschien een injectie met corticosteroïden.

Je kunt getest worden op allergie voor muggenbulten, maar dit gebeurt zelden, omdat de meeste mensen niet ernstig allergisch zijn voor muggenbulten. De test voor muggenallergie is ook niet zo betrouwbaar, omdat het niet kan testen op alle soorten muggen. Er is geen vaccin tegen muggenbulten, dus zelfs als je allergisch bent, zijn er andere middelen nodig.


Gewone reacties op muggenbulten

De gewone reactie op een muggenbeet is jeuk en een rode en opgezwollen huid rond de beet. Typisch wordt de huid ook een beetje warm. Het is ongemakkelijk, maar het is niet gevaarlijk. De meer ernstige reacties zien we daar waar er een allergische reactie optreedt. Of als men veel muggenbulten tegelijk heeft.

Jeuk en ontsteking

Het kan behoorlijk ongemakkelijk zijn als je veel muggenbulten tegelijk hebt. De jeuk wordt hevig ervaren als het over het hele lichaam jeukt. Het kan moeilijk zijn om overdag aan iets anders te denken, en het kan moeilijk zijn om 's nachts te slapen vanwege de jeuk. De huid is opgezwollen, warm en rood.

Het is vrijwel onmogelijk om je handen van de muggenbulten af te houden, zowel overdag als 's nachts, en daarom is het ook bijna onvermijdelijk dat sommige van de muggenbulten ontstoken en geïnfecteerd raken als je er met vuile handen aan krabt.

Misselijkheid en ongemak door muggenbeet

Wanneer het hele lichaam bedekt is met muggenbulten, is het zeer onaangenaam. Het is dan ook niet ongewoon om misselijk te worden en je enigszins onwel te voelen. Wanneer men echt veel muggenbulten tegelijk heeft, kan men bijna griepachtige symptomen ervaren bovenop de jeuk van alle beten.

Word je erg ziek met misselijkheid, duizeligheid, koorts, hoofdpijn, ademhalingsmoeilijkheden of andere ernstige symptomen, dan kan dit te wijten zijn aan een allergische reactie. Daarom moet je altijd direct een arts raadplegen als je meer dan gewoon ongemak ervaart na een muggenbeet.

Infectie in de muggenbulten

Wanneer men aan muggenbulten krabt met vuile vingers, kan men het risico lopen op infecties in de beten. Het is daarom altijd een goed idee om de beten goed te reinigen en vervolgens een antimuggenmiddel te gebruiken dat bacteriën tegengaat en de jeuk verlicht. Dit kan een van de middelen zijn die je bij de apotheek kunt kopen, of een natuurlijk middel dat je bij natuurwinkels kunt kopen. Als de infectie ernstig lijkt, moet je een arts laten kijken.

Pakket met 4 producten voor de verzorging bij muggenbult en insectenbeet
4 kalmerende producten om irritatie door insectenbeet te verlichten
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Pakket met 4 producten voor de verzorging bij muggenbult en insectenbeet - 4 kalmerende producten om irritatie door insectenbeet te verlichten

Let op muggenbulten in sommige landen

De mug is het gevaarlijkste dier ter wereld. Dat is zo omdat het meer mensen in de wereld doodt dan enig ander dier. Een muggenbeet op zich is echter niet dodelijk, maar een mug kan ernstige ziekten overbrengen. Malaria is de ziekte die men het vaakst associeert met muggen, maar daarnaast kunnen het ziekten zijn zoals gele koorts, denguekoorts, Zikavirus en meningitis.

Het gevaar is het grootst in arme, warme en vochtige gebieden

Het risico op muggenbulten en daarmee op besmetting met ernstige ziekten is het grootst in warme en vochtige omgevingen en in gebieden met grote armoede en slechte infrastructuur. Dit geldt voor grote delen van Afrika, Zuid-Afrika en Zuidoost-Azië. Echter zelden in de steden daar. En als je voor een korte periode gaat reizen en voornamelijk in toeristische gebieden verblijft, is het gevaar niet zo groot. Dat wil zeggen, als je bijvoorbeeld een week op vakantie gaat naar Thailand met bezoeken aan Bangkok en een van de vakantie-eilanden, is het gevaar niet overweldigend, en het is meestal voldoende om jezelf tegen muggenbulten te beschermen met klamboes, antimuggenmiddelen en lange broeken en mouwen in de avond.

Zorg ervoor dat je muggenbulten voorkomt

Het is echter belangrijk om te onthouden dat, zelfs als men zich in gebieden bevindt waar er muggen kunnen zijn die ernstige ziekten dragen, lang niet alle muggen de ziekten dragen. Dus men kan zeker gestoken worden door een mug, zonder dat het noodzakelijkerwijs gevaarlijk is. Maar het is natuurlijk altijd belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen als men zich in een gebied bevindt waar er gevaar is voor door muggen overgedragen ziekten.

Men kan worden gevaccineerd tegen gele koorts, maar er zijn geen vaccinaties tegen malaria en denguekoorts. Het enige middel dat men kan gebruiken tegen malaria, zijn malariapillen, die echter bekend staan om ook bijwerkingen te kunnen geven. Wat betreft zowel malaria als gele koorts, gaat het er dus voornamelijk om om niet gestoken te worden. Dit kan men onder andere doen door onder een klamboe te slapen. Muggen steken voornamelijk rond zonsondergang en zonsopgang, dus je kunt veel muggenbulten vermijden door je te bedekken met lange mouwen en lange broeken als je 's avonds uitgaat.

Het is altijd een goed idee om muggenbalsem, een insectenwerend middel of iets anders te gebruiken waar muggen de geur niet van mogen; het kan bijvoorbeeld tea tree olie zijn.


FAQ over muggenbulten

Waarom jeuken muggenbulten?

Muggenbulten jeuken omdat de mug, wanneer deze steekt, een speekselachtige stof injecteert om het bloed vloeibaar te houden. Je lichaam reageert op de steek en creëert een soort ontstekingstoestand – en dat veroorzaakt jeuk.


Wat helpt tegen muggenbulten?

Er zijn veel verschillende oude huismiddeltjes tegen muggenbulten. Sommige daarvan helpen misschien, hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen. Anders zijn de meest effectieve natuurlijke middelen zoals tea tree olie, die je bij de apotheek, bij drogisterijen en in natuurwinkels kunt kopen.


Hoe voorkom je muggenbulten?

Je kunt zelf veel doen om muggenbulten te voorkomen. Je kunt wegblijven van meren en vochtige gebieden, zorgen dat je je lichaam bedekt met lange broeken en lange mouwen als je 's avonds en 's nachts uitgaat, en daarnaast kun je verschillende antimuggenmiddelen en natuurlijke middelen, zoals tea tree olie tegen muggen, gebruiken die preventief werken tegen muggenbulten.


Hoe zien muggenbulten eruit?

Een muggenbeet is slechts een kleine prik in de huid, maar bij de meeste mensen verandert de prik snel in een rode, gezwollen en jeukende plek op de huid.


Wie krijgt muggenbulten?

Iedereen kan muggenbulten krijgen, maar sommige mensen krijgen duidelijk meer muggenbulten dan anderen. Men weet niet precies waarom. Het gaat niet om bloedtype, maar om verschillende geuren en geurstoffen op de huid, die verschillen van persoon tot persoon.


Hoe lang jeukt een muggenbeet?

Bij de meeste mensen jeukt de muggenbeet enkele dagen, en dan gaat het weer over. Men kan echter muggenbulten ervaren die blijven jeuken gedurende meerdere weken. Dan kan het zijn dat je bent gestoken door een andere muggensoort die agressiever is, misschien ben je gestoken tijdens een vakantie in het buitenland.


Waarom zijn muggenbulten warm?

Wanneer je door een mug wordt gestoken, ontstaat er een soort ontstekingstoestand in de huid, en dat kan ervoor zorgen dat de huid een beetje warm aanvoelt.


Kun je ziek worden van muggenbulten?

Normaal gesproken betekent een muggenbeet dat de huid jeukt en warm, rood en gezwollen wordt. Maar als er een allergische reactie optreedt, of als je veel muggenbulten tegelijk hebt, kun je inderdaad een beetje ziek worden van de vele muggenbulten. Je kunt ongemak en misselijkheid ervaren en je over het algemeen een beetje slecht voelen.


Kun je in de winter muggenbulten krijgen?

Ja, je kunt inderdaad in de winter door een mug gestoken worden, maar dan zal het meestal een kelder- of huisvlieg zijn die binnenshuis overwintert, die je steekt, en niet de wintermuggen die je buiten tegenkomt. Het jeukt echter, ongeacht welke mug je steekt.


Kun je allergisch zijn voor muggenbulten?

Er zijn mensen die allergisch zijn voor muggenbulten. Iedereen kan echter een allergische reactie ervaren als de muggenbulten hevig zijn, of als er veel van zijn.


Mag je een muggenbeet doorprikken?

Er is geen reden om een muggenbeet door te prikken, want er is geen gif dat eruit moet. In plaats daarvan riskeer je misschien een infectie in de muggenbeet te veroorzaken. Dus het beste is om van de muggenbeet af te blijven.


Hoe voorkom je muggen in de slaapkamer?

Het hebben van muggen in de slaapkamer kan ontzettend irritant zijn, maar hoe voorkom je dat muggen je slaapkamer binnenkomen? Een goede tip kan zijn om zoveel mogelijk te voorkomen dat je 's avonds licht aan hebt als je ventileert. Muggen worden namelijk vaak aangetrokken door lampen en licht, omdat het een vorm van warmte kan genereren waar muggen van houden.

Pakket met 4 producten voor de verzorging bij muggenbult en insectenbeet
4 kalmerende producten om irritatie door insectenbeet te verlichten
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Pakket met 4 producten voor de verzorging bij muggenbult en insectenbeet - 4 kalmerende producten om irritatie door insectenbeet te verlichten

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram