Gids voor het luizen kammen – Zo kom je van luizen af

Professioneel bijgewerkt: 2/12/2020

De belangrijkste en meest effectieve behandeling van luizen is het kammen met een speciale luizenkam. Het kammen is bovendien een volledig onschadelijke - en goedkope - methode. Het wordt aanbevolen om een conditioner te gebruiken in verband met het luizen kammen.

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Zo kom je van luizen af

Luizen. Deze kleine jeukende beestjes zijn de schrik van elke ouder. "Oh nee, wat zullen de anderen wel niet denken, we hebben niet goed genoeg opgelet." Er is geen reden tot schaamte of zorgen.

Het is namelijk hoogseizoen voor luizen in de dagopvang en naschoolse opvang. Deze kleine bloedzuigers hebben hier de beste leefomstandigheden, op een plek waar kinderen samen spelen en ravotten. Veel kinderen krijgen vandaag de dag luizen, veel meer dan voorheen. Dit komt doordat luizen resistent zijn geworden tegen de anti-luizenmiddelen die voorheen werden gebruikt.

Er is dus geen reden om je te schamen, maar je moet de luizen wel zo snel mogelijk verwijderen.

Luizen verdwijnen niet vanzelf – en ze zijn erg aanstekelijk – dus doe jezelf een plezier en begin zo snel mogelijk met luizen kammen. Dit artikel geeft je tips over hoe je luizen gemakkelijk en voorzichtig verwijdert door luizen te kammen met onze efficiënte Tea Tree Olie Conditioner.

Video - Luizenshampoo behandeling van maar 15 minuten 

Australian Bodycare Anti Lice

Luizenkuur tegen hoofdluizen – werkt in slechts 15 minuten

€13,99

Product bekijken

Verwijder luizen effectief en voorzichtig door luizen kammen met conditioner

Er zijn chemische anti-luizenmiddelen op de markt die meer of minder effectief zijn. Veel anti-luizenmiddelen zijn gewoon niet meer effectief, omdat de luizen er resistent voor zijn geworden. De chemische anti-luizenmiddelen op de markt bevatten allemaal pesticiden, wat niet altijd het beste is voor een kind in de groei. Gelukkig is luizen kammen met conditioner effectief tegen luizen.

Het is volkomen veilig en goedkoop om luizen alleen te verwijderen door het luizen kammen en het gebruik van conditioner. 4 keer luizen kammen gedurende 2 weken met een goede conditioner verwijdert gegarandeerd alle luizen. Onze Tea Tree Olie Conditioner is zeer geschikt voor het luizen kammen. De conditioner maakt het haar plat en gemakkelijk te kammen en daarnaast is Tea Tree Olie antibacterieel en houdt het de hoofdhuid schoon en vrij van luizen. Verschillende wetenschappelijke studies (zie de bronnen hieronder) hebben aangetoond dat Tea Tree Olie een gunstig effect heeft. Dus maak je geen zorgen, want als je meteen begint met luizen kammen, dan is je kind en de rest van het gezin na twee weken al van de luizen af.


Luizen kammen – stap voor stap

Luizen kammen houdt in dat je een kam gebruikt om luizen te verwijderen. Hiervoor gebruik je een speciale kam met tanden die dicht bij elkaar staan, waarin de luizen vast komen te zitten. Wanneer luizen worden blootgesteld aan water, sluiten ze zich en zitten stil, en dan kun je ze met een kam verwijderen.

Luizen zijn te vinden in 3 stadia: neten, nimfen en volwassen luizen. Wanneer je luizen kamt, moet je 2 weken doorgaan, dan worden alle luizen in verschillende stadia verwijderd. Zelfs als je alle volwassen luizen hebt verwijderd, kunnen er nog neten in je haar zitten. En die komen dus uit en worden nimfen.

De luis begint zijn leven in een luizenei, dat de volwassen luis bij de haarwortel legt. Hier zitten ze goed vast en zijn vrijwel onmogelijk te verwijderen. Zodra de luis uitkomt is het een nimf, een kleine versie van de volwassen luis. Hij groeit snel naar de volle grootte en de volwassen luis klimt behendig rond in het haar met 6 klauwen aan zijn poten. De volwassen luis zuigt bloed uit de hoofdhuid en legt eitjes en zo gaat de cyclus verder. Bij het verwijderen van luizen, moet je ervoor zorgen dat je de luis in alle stadia verwijdert.

Het jeukt als je luizen hebt vanwege een allergische reactie op het speeksel van de luis. Maar je kunt best luizen hebben, hoewel je geen jeuk hebt. De eerste keer dat je luizen hebt, kan het tot 4 weken duren voordat je jeuk krijgt. Als je een tweede keer luizen krijgt, krijg je sneller jeuk. Je merkt die dan bijna direct.

Als er luizen in je gezin zijn gevonden, moet je alle gezinsleden nakijken op luizen. Als er luizen zijn gevonden in de kinderopvang of op school, moet je ook voor de zekerheid luizen kammen.

Luizen kunnen niet springen of vliegen. Ze kunnen ook niet lang overleven buiten het haar. Daarom is er geen reden tot paniek en het is niet nodig om aan een grondige schoonmaak te beginnen. Er is ook geen reden om kinderen thuis te houden van school of weg bij speelkameraadjes.

Luizen worden overgedragen van haar op haar en daarom worden kinderen met lang haar ook gemakkelijker aangestoken. Dit betekent dat meisjes vaker luizen krijgen dan jongens. In het verleden werd soms al het haar van de leerlingen in een schoolklas afgeschoren, zodat er in elk geval geen luizen meer waren. Gelukkig hebben we vandaag de dag betere methoden!


Zo moet je luizen kammen

Het is niet moeilijk om luizen te kammen en het is ook niet duur. Het vergt wel geduld, het duurt ongeveer 30 minuten om het hele haar te controleren en luizen te kammen en het moet een paar keer worden herhaald. Je moet je er dus op voorbereiden dat het een paar uur in beslag neemt.

Voor het kammen gebruik je:

 • Kam
 • Conditioner
 • Keukenpapier
 • Handdoek
 • Vergrootglas
 • Haarspeldjes/elastiekjes
 • Vermaak voor de kinderen

Kam

Je kunt een luizenkam kopen bij de apotheek of online. De kam kan van plastic of metaal zijn. Hij kan korte of lange tanden hebben en er op diverse manieren uitzien. Het belangrijkste is dat de tanden van de kam dicht bij elkaar staan – zodat de luizen er niet doorheen kunnen glippen. De beste afstand tussen de tanden is 0,2 millimeter. De kam kan slijten bij gebruik als die van plastic is, dus controleer hem af en toe. Zijn de tanden gebogen, dan is het tijd om een nieuwe kam te kopen.

Er zijn een aantal luizenkammen waarvan de tanden extra dicht op elkaar staan. Ze kunnen ook worden gebruikt om de neten te verwijderen, maar ze trekken meer aan het haar en kunnen daarom onprettig zijn.

Koop een kam die geschikt is voor jou en waarmee het niet teveel pijn doet voor je kind. Oudere kinderen kunnen wel tegen een wat hardere kam die iets harder trekt aan het haar.

Conditioner

Conditioner is net zo belangrijk als de luizenkam. Je gebruikt conditioner om het haar glad en recht te maken, zodat de kam er gemakkelijk doorheen glijdt. Met onze conditioner kan zelfs weerspannig, krullend haar eenvoudig worden gladgestreken.

Als luizen nat worden, kunnen ze niet ademen. Dan zitten ze helemaal stil en sluiten zich. Conditioner zorgt ervoor dat ze aan het haar vastplakken en zich niet kunnen bewegen. Nu kun je ze eenvoudig uit het haar verwijderen.

Onze Tea Tree Olie is antibacterieel en werkt zowel tegen jeuk als pijnlijke plekken op de hoofdhuid.

Vergrootglas en keukenpapier

Als je luizen kamt, doe je dat om twee redenen:

 1. Controleren op luizen
 2. Verwijderen van luizen

Als je de kam door het haar hebt gehaald, controleer je met je vergrootglas of er luizen op vastzitten. Het is prima om daarvoor een gewoon vergrootglas te gebruiken dat je ergens in een lade hebt liggen. Maar anders kun je er één bij de boekhandel kopen. Je kunt je kinderen erbij betrekken, die hebben betere ogen dan jij en zijn prima luizen-jagers!

Nadat je de kam hebt gecontroleerd en gezien of er luizen zijn, droog je de kam af met keukenpapier. Dat doe je zodat de luizen die je hebt verwijderd, niet elders in je haar gaan zitten. Dus kort samengevat: kam, controleer, droog af.

Haarspeldjes en handdoek

Als je kind halflang of lang haar heeft, is het een goed idee om gebruik te maken van haarspeldjes, zodat je één plukje haar kunt kammen zonder dat andere haren met luizen erover heen vallen. Zet de haarspeldjes vast, zodat je een plukje haar kunt pakken. Leg de handdoek om de schouders, zodat de conditioner en het water er niet op druipen.

Vermaak

Het duurt ongeveer 30-45 minuten voordat je klaar bent met luizen kammen en dat kan voor kinderen voelen als een eeuwigheid. Je kunt ze dus best een iPad of een stripverhaal in de handen duwen. Dat leidt ook af als je misschien soms een beetje te hard aan het haar trekt.

Luizen kammen in 9 stappen

 1. Maak het haar nat met water en breng Tea Tree Olie Conditioner aan
  Was het haar zoals gewoonlijk. Door het water sluiten de luizen hun luchtwegen en zitten ze helemaal stil, zodat je de luizenkam eenvoudig door het haar kunt trekken.
 2. Kam het haar met een gewone borstel, zodat het glad en recht is
  Doe conditioner in het haar, dat is erg belangrijk, en kam het haar met een gewone haarborstel, zodat het glad is.
 3. Begin aan de voorkant en werk systematisch rond het hoofd totdat je weer bij het startpunt bent
  Zorg ervoor dat je luizen kamt in het hele haar en niets overslaat. Dit doe je het eenvoudigst door pluk voor pluk rond het hoofd te werken. Gebruik haarspeldjes als je lang haar hebt.
 4. Trek de kam helemaal vanuit de haarwortels naar de punten, in één vloeiende beweging
  Het is belangrijk dat je helemaal bij de haarwortel begint. Hier zitten de neten en nimfen namelijk. Trek de kam door het haar in een rustige, vloeiende beweging helemaal tot aan de punt.
 5. Gebruik haarspeldjes, zodat je helemaal bij de hoofdhuid komt
  Op halflang en lang haar kan het moeilijk zijn om helemaal bij de hoofdhuid te komen. Gebruik daarom haarspeldjes om het haar te scheiden.
 6. Vergeet niet de scheidingen, hier kunnen ook luizen zitten
  Als je het haar scheidt, vergeet dan niet om ook de scheidingen te controleren. Doe liever wat extra werk, dan dat het verspilde moeite is.
 7. Droog de kam af met een vochtig stukje keukenpapier. Doe dit na elke keer dat je de kam door het haar hebt gehaald
  Het is erg belangrijk om de kam af te drogen met een vochtig stuk keukenpapier, zodat je de luizen niet alleen maar verplaatst.
 8. Controleer wat je hebt afgedroogd bij goed licht met een vergrootglas
  Bekijk het keukenpapier en de kam met een vergrootglas. Zitten er luizen op en welk soort: nimfen of volwassen luizen? Zijn er geen luizen, wees dan blij en controleer het haar na een paar dagen nogmaals. Zijn er wel luizen, ga dan door met luizen kammen.
 9. Herhaal de behandeling 4 keer gedurende 2 weken
  Omdat luizen een levenscyclus zoals eerder beschreven hebben - neet, nimf, volwassen luis - kun je er niet zeker van zijn dat je geen luizen meer hebt, voordat je 2 weken geen luizen meer hebt gevonden.

Stop pas met luizen kammen wanneer:

 • Je gedurende 2 weken geen - volwassen - luizen hebt uitgekamd
 • Je bij de laatste keer luizen kammen geen neten hebt gevonden

Australian Bodycare Hair Spray

Preventieve spray na de behandeling van luizen

€13,99

Product bekijken

Australian Bodycare Anti Lice

Luizenkuur tegen hoofdluizen – werkt in slechts 15 minuten

€13,99

Product bekijken

Tea Tree Olie conditioner is supereffectief voor het luizen kammen

Onze conditioner is gemaakt van essentiële oliën uit de Australische Tea Tree, een boom die alleen maar in Australië groeit. Tea Tree olie is een heldere olie met een kamferachtige geur. Onze producten zijn mild en dermatologisch getest, en daardoor veilig voor iedereen. Huid- en haarproducten met Tea tree Olie zijn erg populair en uitermate effectief bij het luizen kammen.

De oliën van de boom worden ter plekke al jarenlang gebruikt als natuurgeneesmiddel, maar de afgelopen tien jaar is ook de wetenschap zich ervoor gaan interesseren. Een aantal studies heeft het antiseptische en krachtige effect van de olie bevestigd. Lees via onderstaande link meer over het effect van Tea Tree Olie.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20727129

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3480584/

Anti-luizenmiddel

Er zijn veel anti-luizenmiddelen op de markt. We raden 3 producten van Australian bodycare aan. Anti Lice is een middel dat al na 15 minuten op de luizen inwerkt. Er is maar één behandeling met dit product nodig en de behandeling duurt slechts 15 minuten.

Anti Lice is een zeer effectieve behandeling tegen zowel luizen als neten. Anti Lice werkt al na één behandeling en is op basis van dimethicone, die de luizen en neten inkapselt, waarna ze doodgaan. Anti Lice bevat ook Tea Tree Olie, wat bijdraagt aan een gezonde hoofdhuid. Anti Lice  bevat geen parabenen of insecticiden. Het is ideaal voor de behandeling van luizen bij kinderen vanaf 3 jaar.

De shampoo Hair Rinse en Hair Spray raden we aan, nadat je Anti Lice hebt gebruikt. De shampoo voorkomt, beschermt en versterkt het haar en vermindert het risico dat je luizen krijgt – voor het hele gezin. De spray reinigt het haar en de hoofdhuid en verzacht het haar, en laat een beschermend laagje achter.

Ga nu aan de slag en over 2 weken heb je geen luizen meer

We hopen dat je een beetje wijzer bent geworden over dit vervelende beestje. Het is geen ramp als je luizen hebt en er is geen reden tot paniek. De enige vereiste is dat je gedurende 2 weken een paar uur doorbrengt aan dit project. Betrek de kinderen erbij, laat hen "luizenjager" met papa en mama zijn, dan gaat het luizen kammen gemakkelijker. Maar wees niet bang om "smeergeld" aan de kleintjes te betalen in de vorm van snoep of meer tijd op de iPad, dan gaat alles een stuk eenvoudiger.

Veel plezier met het luizenvrij worden!

Australian Bodycare Luizenbehandeling

3 producten voor een snelle luizen bestrijding

€34,99

Product bekijken