Hoe tea tree olie tegen luizen gebruiken

Professioneel bijgewerkt: 18/11/2021

Hoofdluizen zijn kleine insecten die alleen leven op de hoofdhuid van mensen, ze zijn een veel voorkomend probleem en komen meestal voor bij jonge schoolgaande kinderen.

In dit artikel bekijken we hoe je hoofdluis kunt herkennen, behandelen en voorkomen. Alsook hoe je tea tree olie kunt gebruiken als een effectief middel om de hoofdhuid gezond te houden.

» Ga direct naar “Hoe maak ik komaf met luizen”

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Het herkennen van luizen

Luizen zijn zeer kleine insecten die wit of grijsbruin van kleur zijn en op de hoofdhuid leven. Hoewel ze onschadelijk zijn, kunnen luizen ongemak, irritatie en frustratie veroorzaken als ze niet tijdig worden aangepakt.

De aandoening wordt als besmettelijk beschouwd, want je kunt besmet raken met hoofdluis als de insecten op je hoofdhuid kruipen. Luizen kun je op de volgende manieren krijgen;

  • Het aanraken van je hoofd met het hoofd van iemand anders wiens hoofdhuid besmet is.
  • Door persoonlijke verzorgingsproducten zoals een kam te delen met iemand die luizen heeft.
  • Door een stoffen voorwerp te delen met iemand die besmet is, zoals gestoffeerde meubels, beddengoed en hoeden.

Kinderen die op de kleuterschool of de lagere school zitten, lopen een groter risico om hoofdluis te krijgen, omdat ze vaak dicht bij elkaar spelen.

Dit verhoogde risico breidt zich ook uit tot hun gezinsleden en tot degenen die in scholen of instellingen met jonge kinderen werken.

Soms is het moeilijk om vast te stellen of jij of een kind luizen heeft, want de enige betrouwbare manier om een besmetting vast te stellen is wanneer je een levende en bewegende hoofdluis vindt.

Neten, de eitjes van luizen, kunnen gemakkelijk worden verward met roos - het enige verschil is dat neten niet kunnen worden verwijderd door ze uit te borstelen of te schudden.

Symptomen van hoofdluis zijn over het algemeen extreme jeuk op de hoofdhuid, het gevoel dat er iets op je hoofdhuid kruipt en in sommige gevallen zweren en korsten die zich op de hoofdhuid ontwikkelen als gevolg van de jeuk.

Hoofdluizen moeten zich gemiddeld om de vijf uur met menselijk bloed voeden, en hun beten, speeksel en uitwerpselen kunnen de hoofdhuid flink doen jeuken..

Lees meer over: HOE GERAAK JE VAN ROOS AF

Australian Bodycare Luizenbehandeling

3 producten voor een snelle luizen bestrijding

€34,99

Product bekijken

Koop geen chemische luizenbehandelingen

Er zijn veel chemische behandelingen tegen luizen, sommige werken goed en tegen andere zijn de luizen resistent.

Maar het probleem is dat je je gezondheid op het spel kunt zetten. Chemische luizenbehandelingen zijn gemaakt van krachtige chemicaliën, ze zijn niet ontworpen om regelmatig gebruikt te worden en zelfs bij kortstondig gebruik kunnen ze bijwerkingen hebben.

Indien je dit leest om een kind te helpen behandelen tegen luizen, heb je nog meer reden om chemische luizenbehandelingen te vermijden.

Gelukkig is er een effectieve, veilige oplossing die de hoofdhuid beschermt: conditioner en een netenkam.

Het is veilig, goedkoop en de eenvoudigste van alle behandelingen tegen luizen om te gebruiken. Smeer je haar en hoofdhuid in met conditioner en kam het weg. Herhaal dit 4 keer gedurende 2 weken. Klaar.

Voor het beste resultaat kies je onze Tea tree olie Conditioner met een losse netenkam.

Deze oplossing werkt op twee niveaus. De conditioner maakt je haar heel makkelijk kambaar en de antibacteriële werking van tea tree olie helpt je hoofdhuid schoon te houden. En dis niet alleen van horen zeggen: dit is wetenschappelijk bewezen - lees verder om alles te weten. Twee weken is alles wat nodig is om op natuurlijke wijze vrij te zijn van hoofdluis.

Australian Bodycare Luizenbehandeling

3 producten voor een snelle luizen bestrijding

€34,99

Product bekijken

Waarom tea tree olie tegen luizen gebruiken

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken geweest die hebben ontdekt dat het natuurlijke plantenextract van tea tree olie talrijke heilzame eigenschappen heeft.

Tea tree olie wordt gewonnen uit de inheemse Australische plant Melaleuca alternifolia door een proces van stoomdestillatie. Deze essentiële olie wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de antiseptische werking en wordt aanbevolen bij verschillende haar- en huidaandoeningen.

Tea tree olie is zelfs het actieve ingrediënt in veel cosmetica- en huidverzorgingsproducten die vandaag de dag op de commerciële markt te vinden zijn, omdat veel mensen een natuurlijk alternatief verkiezen voor de agressieve chemicaliën die in geneesmiddelen en andere huidverzorgingsproducten worden aangetroffen.

Een goed voorbeeld is onze Tea tree olie Conditioner, die uiterst effectief is in combinatie met een netenkam.

De hoogwaardige tea tree olie die wij gebruiken, is gemaakt van essentiële olie uit Australië en is een heldere oplossing met een kamferachtige geur. Het product zelf is mild, dermatologisch getest (ideaal voor de gevoelige hoofdhuid) en veilig voor kinderen en volwassenen.

Tea tree olie is een populair ingrediënt voor tal van hoofdhuidaandoeningen; als je het gebruikt als behandeling tegen luizen, sta je een stapje voor.

Tea tree olie is zeer nuttig bij de behandeling van irritatie, zoals roodheid, schilfering en een pijnlijke huid.

Tea tree olie wordt in Australië al tientallen jaren gebruikt als natuurlijk geneesmiddel. Dit natuurlijke tegengif heeft inmiddels geschiedenis geschreven.

Het is echter pas met de recente antibiotica-resistentie dat wetenschappers er zich in hebben verdiept en er zijn nu gepubliceerde studies die de voordelen van tea tree olie aantonen. Meer weten? Neem dan hier en hier een kijkje.

Lees meer over: Waar kan ik tree tea olie kopen?

Hoe kom ik van luizen af?

Er zijn verschillende manieren om hoofdluis te behandelen en er vanaf te komen. Sommige behandelingen kun je kopen bij de apotheek, je plaatselijke supermarkt of online en over het algemeen hoef je er niet voor naar de dokter.

Behandeling is pas nodig als er een actieve luizenplaag is vastgesteld - dit blijkt uit de aanwezigheid van levende en bewegende hoofdluizen of eitjes die dicht op de hoofdhuid vastzitten en nog niet zijn uitgekomen.

Jeuk of aanwijzingen van een oudere besmetting (lege oude eitjes) zijn geen redenen om met een behandeling te beginnen.

Australian Bodycare Luizenbehandeling

Luizenkuur tegen hoofdluizen – werkt in slechts 15 minuten

€14,99

Product bekijken