Scheerschuim of Scheergel? Voordelen en Nadelen
Elke man heeft van tijd tot tijd behoefte om zich te scheren om baardgroei te verwijderen. En de meeste vrouwen kiezen er ook af en toe voor om zich te scheren onder de oksels, op de benen of in de bikinilijn – sommigen vaker dan anderen. Scheren is dus voor de meesten een belangrijk onderdeel van persoonlijke verzorging, en voor velen, zowel mannen als vrouwen, is het een dagelijkse routine. Dit betekent dat er over het algemeen veel tijd wordt besteed aan het trimmen of verwijderen van lichaamshaar.
Maar ongeacht hoe vaak je je scheert, is het belangrijk om kennis te hebben die je scheerbeurt soepeler kan maken. Je hebt de mogelijkheid om scheerschuim of scheergel te gebruiken wanneer gezichts- of lichaamsharen moeten worden verwijderd, maar welke variant geeft eigenlijk het beste resultaat? We zullen hier dieper op ingaan.
Inhoudsopgave
Waarom überhaupt scheergel of -schuim gebruiken?
Scheergel of -schuim is een belangrijk onderdeel van je scheerroutine. Voor de meesten vindt het scheren van benen of oksels plaats onder de douche met warm, stromend water. Tot zover alles goed. Maar wat velen vergeten is om scheergel of scheerschuim op de huid aan te brengen.
Stromend warm water kan voldoende aanvoelen om je scheermes te laten glijden. Het is helaas gewoon niet genoeg als je je huid wilt sparen. Het is namelijk erg hard voor de huid als je er alleen met water overheen scheert. En daarom mag je nooit op volledig droge huid scheren – als je dat doet, trek je aan de huid in plaats van er zachtjes overheen te glijden.
Met een bevochtigde huid onder de douche gaat het toch beter, maar je hebt nog steeds een product nodig dat het mes effectief laat glijden zonder schade aan je huid aan te richten. Dit kan bijvoorbeeld een scheergel zijn, die je even laat zitten voordat je begint met het scheren van de huid.
De scheergel helpt om de huid te verzachten, zodat je een gladde scheerbeurt kunt krijgen. Het is ook transparant, zodat je de huid duidelijk kunt zien en dus volledige controle hebt over je scheerbeurt. Bovendien is de gel verrijkt met Tea Tree Olie, die antibacteriële eigenschappen heeft.
Scheerschuim voor het scheren
Scheerschuim is een klassiek hulpmiddel voor het scheren. Het is een ouder product, dat vooral door oudere mannen nog steeds wordt gebruikt. Hier klop je zelf schuim op van een scheerzeep, die je vervolgens op je huid aanbrengt met een scheerkwast. Hoewel velen van de oudere generatie nog steeds de zelfgemaakte schuimvariant gebruiken, heeft een moderne versie daarvan ook zijn weg gevonden naar zowel de oudere als de jongere generatie. Hier krijg je scheerschuim dat direct klaar is voor gebruik.
Voordelen van scheerschuim
Het grootste voordeel van scheerschuim is dat het direct klaar is voor gebruik omdat het van tevoren is opgeschuimd. Dit betekent dat het snel aan te brengen is. Je hoeft het dus niet zelf op te schuimen of een scheerkwast aan te schaffen. Bovendien is het vaak goedkoper dan scheergel.
Nadelen van scheerschuim
Met scheerschuim kan het moeilijk zijn om het nodige overzicht over het scheren te krijgen, omdat het schuim zich als een wit, dik deken op je huid legt, waar je niet doorheen kunt kijken. En als je de huid niet kunt zien terwijl je scheert, is het ook moeilijk om de scheerbeurt te controleren. Scheerschuim heeft ook de neiging om de huid uit te drogen, dus je hebt daarna veel vocht nodig van crèmes.
Scheergel voor het scheren
Scheergel kwam op de markt na het scheerschuim en is tegenwoordig een goed alternatief daarvoor. Waar scheerschuim, zoals de naam al doet vermoeden, schuimt, heeft de gel een andere en meer soepele consistentie. Juist de consistentie is een van de redenen waarom steeds meer mensen naar de gel grijpen wanneer ongewenste haargroei van gezicht of lichaam moet worden verwijderd.
Voordelen van scheergel
Scheergel heeft een aantal voordelen. Een van de meest opvallende is het gemak van aanbrengen. De consistentie van de gel maakt het gemakkelijk om het product gelijkmatig te verdelen, zodat het mes beter over de huid glijdt. Dit draagt bij aan een goede scheerbeurt. Bovendien verzacht en hydrateert de gel de huid – en dat maakt het geschikt voor mannen en vrouwen met een gevoelige huid.
Wanneer je scheert met een gel, heb je ook betere controle omdat je erdoorheen kunt kijken en dus heel precies kunt scheren waar je wilt. Last but not least, scheergel is zeer zuinig in gebruik. Je hebt maar een klein beetje nodig om een groot gebied te bedekken.
Nadelen van scheergel
Er zijn niet veel nadelen aan scheergel, omdat het juist is ontwikkeld om je scheerbeurt te optimaliseren, zodat je het beste resultaat krijgt. Een daarvan kan de iets hogere prijs zijn in vergelijking met scheerschuim, maar uiteindelijk is dat misschien geen nadeel, omdat een gel ook langer meegaat dan scheerschuim.
Krijg de beste scheerbeurt – zonder rode bultjes
Om je de beste scheerbeurt te verzekeren, kunnen scheergel of -schuim het echter niet alleen doen. Om de optimale scheerbeurt met een scherp resultaat te krijgen, moet je deze stap-voor-stap-gids volgen:
Voordat je gaat scheren:
Of je nu een intieme scheerbeurt nodig hebt, of dat het de baard is die moet gaan, je moet voldoende tijd vrijmaken voor het doel. Je moet er ook voor zorgen dat je voldoende en goed licht hebt, zodat je kunt zien waarmee je te maken hebt. Anders loop je het risico jezelf te snijden.
Scheer nooit op een vuile huid. Neem een warm bad voordat je begint met scheren. Als je geen tijd hebt voor een bad, is het belangrijk dat je de huid goed opwarmt met warm water in het gebied dat je gaat scheren. Dit maakt je huid zacht en soepel.
Je kunt het zachte gevoel versterken met een pre-shave product. Dit is een belangrijk onderdeel van een succesvolle scheerbeurt. Bijvoorbeeld, Australian Bodycare Body Wash, Intim Wash of Face Wash zijn geschikt om de huid voor te bereiden, omdat deze producten een rijk gehalte aan Tea Tree Oil hebben, dat effectief bacteriën bestrijdt.
Juist bacteriën zijn de grootste bedreiging voor jou als het gaat om scheeruitslag en rode scheerbultjes. De aandoeningen ontstaan namelijk doordat de haarzakjes een bacteriële infectie krijgen. Met een pre-product creëer je de juiste basis voor je scheerbeurt.
Tijdens het scheren:
Net voordat je begint met het scheermes of de scheermachine, breng je een scheergel of -schuim aan, zodat het mes over het oppervlak van je huid glijdt zonder te trekken of te scheuren. Masseer het product goed in, zodat je voldoende dekking op de huid hebt.
Vergeet niet dat zowel het scheermes als de machine schoon moeten zijn voor gebruik, zodat je niet het risico loopt bacteriën in de haarzakjes te duwen en zo te eindigen met jeukende, rode bultjes. Als je je op meerdere plaatsen op het lichaam scheert, moet je niet hetzelfde mes gebruiken.
Scheer nooit tegen de haren in, omdat dit aan de huid trekt – zelfs als je gel of schuim hebt. Scheer altijd met de haren mee, zodat je zo zacht mogelijk voor je huid bent. Span de huid licht aan als je scheert, maar niet te veel.
Na het scheren:
Spoel de huid grondig af met water, zodat deze wordt gereinigd van producten die daarna kunnen irriteren. Je eindigt met koud water, dat bedoeld is om je poriën weer te sluiten, nadat het warme water ze heeft geopend.
Eindig met een after shave die zowel antibacterieel is als een kalmerend effect heeft op je huid. Deze kan een beetje geïrriteerd zijn na het scheren. Australian Bodycare Body Balm of After Shave zijn beide gevuld met goede antiseptische eigenschappen die tegelijkertijd je huid verzachten en hydrateren.
Als je klaar bent met scheren, houd dan je vingers ver weg van het geschoren gebied. Laat het vanzelf drogen, of dep met een volledig schone handdoek.