Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn gebarsten lippen?

Gebarsten lippen zijn niet zomaar droge lippen. De droogheid is zo uitgesproken dat de huid schilfert en scheurt. Dit kan zowel zweren en scheuren in de mondhoeken veroorzaken, als ook zweren op de lippen. Zweren in de mondhoeken en een scheur in de lip die niet wil genezen, doen pijn en vereisen dat je actie onderneemt om de huid weer op het juiste en gezonde spoor te krijgen – zoals Australian Bodycares Lip Balm je kan helpen.

We zullen je hieronder gidsen over hoe je dit het beste doet. Eerst leer je meer over waarom je lippen zo droog kunnen worden dat ze barsten en scheuren.

Lippenbalsem voor de verzorging van droge lippen
3x lippenbalsem met Tea Tree Olie voor droge lippen & verzorging van koortslip
+15.000 reviews
Normale prijs €7,49
Aanbiedingsprijs €7,49 Normale prijs €29,99
3x lippenbalsem met Tea Tree Olie voor droge lippen & verzorging van koortslip

Waarom krijg je droge, branderige en gebarsten lippen?

De huid op de lippen is bijzonder kwetsbaar en barst daarom gemakkelijker dan de rest van de huid op het lichaam. Dit komt doordat de huid hier dunner is.

De dunne huid laat bloedvaten naar voren komen, waardoor de lippen een andere kleur krijgen dan de omliggende huid. De huid op de lippen heeft ook geen pigment of talg- en zweetklieren. Daarom zijn ze veel minder beschermd tegen zon en uitdroging.

Het ontbreken van lipiden maakt de huid vatbaar voor verdamping, en daarom kan de huid hier niet op dezelfde manier het vocht vasthouden.

Er kunnen verschillende verklaringen zijn waarom je lippen barsten. We nemen je hier mee door de meest voorkomende oorzaken.

Wind en weer

Milieu-invloeden zoals wind, kou en lage vochtigheid zijn typische oorzaken waardoor de huid op je lippen barst.

Het is vooral moeilijk om je lippen gezond en gehydrateerd te houden in kou en wind. De grote temperatuurschommelingen in de winter, wanneer je van de warmte in je huis naar de kou buiten gaat, kunnen bijzonder hard zijn voor de lippen, die uitdrogen en uiteindelijk kunnen barsten.

Echter, niet alleen de lage temperaturen in de winter kunnen gebarsten lippen veroorzaken. Ook zon en hoge temperaturen zijn zwaar voor de gevoelige huid.

De zon droogt de al vochtarme huid op de lippen uit. Daarom heeft het ook aandacht nodig wanneer de zon naar voren komt, als je gebarsten en gescheurde lippen wilt vermijden.

Vitaminegebrek

Kan vitaminegebrek gebarsten lippen veroorzaken? Het korte antwoord is: Ja, dat kan.

Als je de neiging hebt tot gebarsten lippen en scheuren in de mondhoeken, kan dit te wijten zijn aan vitaminegebrek. De scheuren ontstaan typisch als je een tekort hebt aan B2-, B9- of B12-vitamine.

Vochtgebrek

Als je huid uitgedroogd is, kan dit leiden tot gebarsten lippen en scheuren in de mondhoeken. Als je niet genoeg vocht drinkt, krijgt je huid geen vocht van binnenuit. Dit kan je lippen beïnvloeden, die zo droog kunnen worden dat er scheuren en zweren op ontstaan.

Verkeerd vocht

Bevochtig je vaak je lippen met je tong om ze wat vocht te geven als ze beginnen uit te drogen en te barsten? Dit heeft het tegenovergestelde effect.

Als de lippen enigszins droog aanvoelen, hebben velen de neiging om speeksel van de tong te gebruiken om te bevochtigen. Het vocht heeft echter slechts een kort effect – als het speeksel eenmaal in de huid is doorgedrongen, blijf je achter met lippen die nog droger en gebarsten zijn dan voorheen.

Water – en dus speeksel – heeft een uitdrogend effect. In speeksel zitten enzymen die de dunne huidlaag van de lippen beschadigen. Je lippen hebben behoefte aan vocht uit de juiste hydraterende middelen.

Sigarettenrook

Ten slotte kan een oorzaak van gebarsten lippen sigarettenrook zijn. Het hoeft niet per se jezelf te zijn die rookt. Maar als je wordt blootgesteld aan veel passief roken, kan dit de vochtbalans beïnvloeden.

Rook droogt je huid uit, en dat kan zwaar zijn voor de gevoelige huid op de lippen, die barst.


Hoe behandel en voorkom je gebarsten lippen?

Hoewel er verschillende oorzaken kunnen zijn voor gescheurde en gebarsten lippen, zijn er gelukkig ook verschillende manieren waarop je ze kunt behandelen en de scheuren kunt overwinnen.

Of de schade al is aangericht, of je wilt proactief zijn en voorkomen dat je lippen barsten of scheuren in de mondhoeken krijgen.

Gebruik de juiste lipverzorging

Allereerst hebben de lippen goede huidverzorging nodig met voedend vocht, als je afscheid wilt nemen van gebarsten huid. Hiervoor is een lippenbalsem je belangrijkste wapen in de strijd tegen gescheurde lippen.

Een lippenbalsem hydrateert de lippen en legt een beschermende laag over de kwetsbare huid. De sterke barrière beschermt de lippen tegen alle weersomstandigheden, terwijl de vetlaag helpt om de verdamping van de lippen te verminderen. Dit alles betekent dat de huid de juiste hulp krijgt om het vocht vast te houden.

Wanneer je een lippenbalsem kiest, kan het verleidelijk zijn om er een te kiezen met een heerlijke geur of smaak. Dit is zelden een goed idee, omdat producten met geur- of smaakstoffen typisch ingrediënten bevatten die je lippen kunnen irriteren. En dan kun je terugvallen op de pijnlijke gebarsten lippen.

Australian Bodycares Lip Balm is speciaal ontwikkeld om je lippen de juiste vochtigheid te geven, zodat je zowel kunt voorkomen als eerste hulp kunt bieden aan gebarsten lippen. De lippenbalsem zit boordevol voedende ingrediënten zoals Australische Tea Tree Oil, die zowel bacteriën bestrijdt als verzachtend en helend werkt voor de huid.

Breng een laag van de hydraterende balsem aan wanneer nodig – je kunt het altijd bij je hebben als je lippen behoefte hebben aan vernieuwd vocht. Op deze manier vermijd je de valkuil van het gebruik van je speeksel als vocht.

Gebruik het ook graag 's nachts, waar de verzorgende ingrediënten echt hun werk kunnen doen.

Bescherm tegen de scherpe zonnestralen

Barsten je lippen als de zonnestralen achter de winterse wolken vandaan komen? De scherpe UV-stralen van de zon zijn hard voor de gevoelige huid op je lippen. En als je al gebarsten lippen hebt, doe je er goed aan om ze extra goed te beschermen tegen de zon.

Hier is het noodzakelijk om een zonnestift met zonnefactor speciaal voor de lippen te gebruiken. Het geeft zowel veel vocht als het beschermt effectief tegen de UV-stralen.

Drink, drink, drink

Het kan niet genoeg benadrukt worden. Water is gezond. Ook voor je huid – en dus je lippen. Als je scheuren in de mondhoeken en gebarsten lippen hebt, is het een goed idee om veel water te drinken.

Op deze manier hydrateer je de huid van binnenuit en naar buiten. Dit is merkbaar aan de vochtbalans in de huid, vooral in het blootgestelde huidgebied op de lippen.

Lippenbalsem voor de verzorging van droge lippen
3x lippenbalsem met Tea Tree Olie voor droge lippen & verzorging van koortslip
+15.000 reviews
Normale prijs €7,49
Aanbiedingsprijs €7,49 Normale prijs €29,99
3x lippenbalsem met Tea Tree Olie voor droge lippen & verzorging van koortslip

Hoe behandel je gebarsten lippen bij kinderen?

Niet alleen volwassenen hebben vaak last van gescheurde en gebarsten lippen. Ook veel kinderen kunnen zweren op de lippen krijgen – vooral in de winter met veel kou en wind.

Net als bij volwassenen is het belangrijk dat kinderen met de neiging tot gebarsten lippen genoeg drinken, zodat de huid gehydrateerd is. Zorg ervoor dat je kind ongeveer 1,5 liter water per dag drinkt, ook al heeft het geen dorst, om voldoende vochtinname te garanderen.

Bij kinderen is een lippenbalsem ook een van de belangrijkste middelen om gescheurde lippen en zweren in de mondhoeken te bestrijden. Ze hebben ook de gewoonte om met hun tong over hun lippen te likken om ze kortstondig te bevochtigen. Leg je kind uit dat speeksel de pijn alleen maar erger maakt, en help ze om de goede gewoonte te krijgen om regelmatig lippenbalsem op hun lippen te smeren om ze gehydrateerd te houden.

Kijk ook naar de tandpasta van je kind. Veel tandpasta's schuimen veel dankzij de stof natriumlaurylsulfaat. Deze stof breekt de natuurlijke barrière van de huid af en kan irritatie veroorzaken en daarmee de neiging tot droge, gebarsten lippen.


FAQ


Hoe repareer je gebarsten lippen?

Als je van je gebarsten lippen af wilt komen, is het sleutelwoord vocht. Bevochtig ze met een goede lippenbalsem, en vergeet niet om de huid van binnenuit te hydrateren door voldoende water te drinken.


Waarom barsten je lippen?

Je lippen barsten omdat de huid op de lippen bijzonder dun is en extra gevoelig is voor vochtverlies. Wanneer je lippen te droog worden, loop je het risico scheuren in de mondhoeken of zweren op de lippen te krijgen.


Waar zijn droge lippen een teken van?

Droge lippen zijn een teken dat de huid vocht mist. Het kan ook een teken zijn dat je lichaam een tekort heeft aan B2-, B9- of B12-vitamine.


Is vaseline goed voor droge lippen?

Vaseline kan prima zijn om te gebruiken voor droge lippen. Het nadeel is echter dat vaseline, in tegenstelling tot een lippenbalsem, meer vettig en vloeibaar is. Op deze manier slijt je het product sneller van de lippen af – en dan doet het niet veel goed.

Lippenbalsem voor de verzorging van droge lippen
3x lippenbalsem met Tea Tree Olie voor droge lippen & verzorging van koortslip
+15.000 reviews
Normale prijs €7,49
Aanbiedingsprijs €7,49 Normale prijs €29,99
3x lippenbalsem met Tea Tree Olie voor droge lippen & verzorging van koortslip

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram