Wat is eelt?
De huid is het grootste orgaan van het lichaam en bestaat uit drie lagen: opperhuid, lederhuid en onderhuid. Als je eelt krijgt, komt dat doordat de opperhuid dikker wordt. Je huid is het dunst op je oogleden en je handruggen, terwijl hij het dikst is op je handpalmen en je voetzolen. Daarom zijn dit ook de typische plekken waar je eelt kunt krijgen.
Alle mensen hebben eelt. Eelt ontstaat als je huid gedurende langere tijd onderhevig is aan druk. Als de huid van je handen of voeten gedurende langere tijd overmatig wordt blootgesteld aan druk, zal de huid beschadigd raken en verharden.
Als de huid alleen in geringe mate wordt blootgesteld aan gewone druk, blijft ze er zacht uitzien. Maar als de huid te zwaar wordt belast, gaat hij verdikken – en dat is wat we eelt noemen. Als je eelt hebt, is dat dus de natuurlijke manier van je lichaam om je te laten weten dat er iets mis is en dat je de verdikte huid moet aanpakken.
Eelt op de handen van ambachtslieden
Eelt op je handen ontstaat meestal als je een zware, repetitieve fysieke baan hebt. Als je metselaar of timmerman bent, weet je dat je handen dagelijks onder grote druk staan. Op den duur ontstaat er eelt op je handpalmen omdat je je huid dagelijks blootstelt aan dezelfde belastingen – bijvoorbeeld timmeren, schroeven, uitvlakken, etc.
Train met handschoenen
Als je aan krachttraining doet in een sportschool, heb je waarschijnlijk wel eens eelt op je handpalmen gehad na langdurig contact met een halter of dumbbells.
Dit gebeurt omdat de huid steeds weer op dezelfde plek wordt belast als je series herhaalt – en hier reageert de huid op. Je kunt je handen en vingers beschermen door bij het sporten bijvoorbeeld vingerloze handschoenen aan te trekken.
Gebruik een scrub
Als je eelt hebt, kun je een scrub gebruiken om de dode huidcellen van je handen te verwijderen, zodat de verzorgende producten daarna beter kunnen intrekken. Bijvoorbeeld Australian Bodycare Body Scrub met geplette abrikozenpitten en natuurlijke Tea Tree Olie. De scrub geeft een diepe, voedende reiniging die je huid zacht en fris maakt.
Gebruik dagelijks crème
Als je last hebt van eelt op je handen en vingers, is het verstandig om iedere dag een handcrème te gebruiken. Hand Cream van Australian Bodycare is een voedende crème voor de droge en beschadigde huid op de handen.
De antiseptische Tea Tree Olie in deze crème voorkomt dat bacteriën zich op de huid nestelen en de huid wordt goed verzorgd. Een ander bestanddel van de crème is het natuurlijke Toverhazelaar dat de poriën sluit en voorkomt dat de huid uitdroogt.
Voetcrème voor de handen
Als het probleem met eelt op je handen ernstig is, kun je ook een voetcrème gebruiken die ontwikkeld is om eelt op je voeten te verwijderen. Australian Bodycare's Foot Cream bevat een unieke combinatie van 10% Urea, 10% Sheaboter en natuurlijke Tea Tree Olie. De crème gaat kloven in de huid tegen, lost het eelt op en verkleint de kans op vorming van nieuw eelt.
Onze Corn Stick voor likdoorns is ook heel geschikt voor het eelt op je handen. Je kunt het kwetsbare gedeelte van je huid 's ochtends en 's avonds indeppen en dan het eelt licht vijlen met een vochtige puimsteen.
Wees voorzichtig met het afschaven van eelt
Als je eelt gaat verwijderen, is het een goed idee om je handen in een warm sopje te laten weken om de huid zachter te maken. Dit dien je ook te doen voordat je eelt gaat wegvijlen.
Je kunt ook zacht met schuurpapier of puimsteen over de eeltplekken wrijven of voorzichtig de buitenste eeltlaag afschrapen of verwijderen. Pas op dat je niet zoveel huid weghaalt dat het gaat bloeden. Dat kan leiden tot een infectie en een voedingsbodem creëren voor nieuw eelt.
Oliën om de huid zachter te maken
Plantaardige oliën zijn altijd een goed uitgangspunt om het eelt op je handen zachter te maken. Als je kiest voor oliën, wees je er dan van bewust dat het proces langer duurt, want de huid moet zachter worden gemaakt, zich herstellen en daarna weer in balans komen. Daarom moet je niet verwachten dat je van de ene dag op de andere resultaten zult zien.
Je kunt het beste oliën gebruiken zoals arganolie, nigellaolie, jojobaolie of kokosolie, omdat deze het meest geschikt zijn. Maar je kunt ook olijfolie of zonnebloemolie gebruiken.
Smeer de huid minstens twee keer per dag in, bv. 's ochtends en 's avonds, en zorg ervoor dat je de huid in de loop van de dag hydrateert als dat nodig is.
Zelfs nadat je het probleem hebt aangepakt, moet je olie of crème blijven gebruiken om te voorkomen dat het eelt terugkomt.
Ui en citroen
Er zijn ook een aantal alternatieve manieren om eelt aan te pakken. Eén ervan is met ui, citroen en zout. Deze methode is goed voor het verwijderen van bacteriën, dode huidcellen en het verzachten van eelt. Bovendien zul je merken dat je huid verzorgd wordt.
Snijd een halve ui in fijn stukjes en meng deze in een kom met een paar druppels citroensap of citroenolie. Voeg vervolgens een theelepel zeezout toe. Meng de 3 ingrediënten goed.
Leg ze vervolgens op de plekken waar je problemen hebt, breng een verband aan en slaap er een nacht mee. Verwijder 's ochtends het verband en spoel je hand af met warm water en was je hand met een milde zeep.
Herhaal dit om de dag gedurende een periode van 10-14 dagen, waarna de huid soepeler is geworden en je bijna van het eeltprobleem af bent.
Bij aanhoudende pijn in de huid
Als je je eeltproblemen zelf kunt oplossen, hoef je niet naar de dokter te gaan. Als je daarentegen aanhoudende pijn, diabetes of een slechte bloedsomloop hebt, moet je naar je huisarts gaan om naar je eelt te laten kijken. De reden waarom je in deze gevallen naar je arts moet gaan is dat het risico op een infectie dan groter is.