Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn donkere kringen onder de ogen?

Donkere kringen onder de ogen uiten zich als een lichte verkleuring van jouw huid en/of een verzakking van de huid onder de ogen. De huid vormt een soort rand, die kan maken dat je er moe en onverzorgd uitziet. 

Krijg je vaak te horen dat je er moe uitziet, ook al heb de hele nacht goed en lang geslapen? Dan kan dat in veel gevallen veroorzaakt worden door donkere kringen rond je ogen.


Hoe kom je van de donkere kringen af?

Hoewel er verschillende oorzaken voor de donkere kringen onder je ogen kunnen zijn, zullen de meeste oorzaken om dezelfde methode vragen om van die donkere kringen af te komen. 

Verzorg je huid met goede producten 

Om de beste voorwaarden te creëren voor jouw huid, is een goede en gezonde huidverzorging nodig, die de donkere kringen onder je ogen kan verminderen. 

Je kunt jouw huid bijvoorbeeld verzorgen met Australian Bodycare’s Face Serum, dat dankzij actieve ingrediënten als Tea Tree Oil, vitamine B5 en zeker ook hyaluronzuur veel vocht, voeding en vitaliteit aan jouw huid toevoegt. 

Hyaluronzuur Serum tegen fijne lijntjes
Met Tea Tree Olie, Hyaluronzuur 2% en B5 vitamine B5 tegen fijne lijntjes en een droge huid
+15.000 reviews
Normale prijs €14,99
Aanbiedingsprijs €14,99 Normale prijs
Hyaluronzuur Serum tegen fijne lijntjes - Met Tea Tree Olie, Hyaluronzuur 2% en B5 vitamine B5 tegen fijne lijntjes en een droge huid

Met het serum kun je het vochtgehalte in jouw huid een boost geven, zodat de ruimtes tussen de huidcellen worden opgevuld. Daardoor ziet je huid er gladder uit en krijgt die een egaler oppervlak.

Gebruik het serum het liefst in combinatie met de producten uit ons complete gezichtspakket (Face Wash, Face Tonic, Face Cream en Spot Stick) tijdens jouw dagelijkse huidverzorgingsroutine.

Stappenplan wanneer je het complete gezichtspakket gebruikt  

  1. Was het vuil van je gezicht met Face Wash; een effectieve, maar milde gezichtsreiniger. Masseer die grondig in de vochtige huid en spoel je gezicht daarna schoon met water. 
  2. Verdeel een beetje diepreinigende Face Tonic op een wattenschijfje en breng die lichtjes aan op je hele gezicht.
  3. Doe een paar druppels Face Serum tussen je handen en masseer die lichtjes in je huid. Niet afspoelen en het is belangrijk om het serum aan te brengen, voordat je een crème gebruikt, zodat alle voedende ingrediënten in de huid kunnen dringen en effectief kunnen werken.
  4. Masseer Face Cream, die hydrateert en kalmerend werkt, lichtjes en met cirkelvormige bewegingen in de huid.
  5. Gebruik eventueel Spot Stick, wanneer je een verlichtend effect op pijnlijke delen van de huid wilt. De stick bevat een transparante vloeistof, die je zowel onder als op je make-up kunt gebruiken.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Bedek met make-up 

Heb je iets extra’s nodig om jouw donkere kringen te verbergen, dan kan een concealer erg veel helpen. Kies dan wel een variant met veel pigment, die jouw donkere kringen in hoge mate kan bedekken.

Breng de concealer aan vanaf de binnenste ooghoek, langs de onderkant van je oog, naar de buitenste ooghoek. Je kunt die voorzichtig met een kwastje aanbrengen of je vinger gebruiken. Het is belangrijk dat de concealer goed egaal is, zodat er geen klontjes in zitten. Breng de concealer voorzichtig aan, zodat deze goed dekt.

Hanteer een gezonde levensstijl 

Om zwarte kringen onder je ogen te verminderen, is het altijd een goed idee om gezond te leven. 

Dat houdt in dat je:

  • gezonde en voedende maaltijden eet zonder teveel zout.
  • gedurende de dag veel water drinkt.
  • minimaal 30 minuten per dag beweegt.
  • genoeg slaap krijgt.
  • roken vermijdt. 

Wat zijn de oorzaken van donkere kringen onder de ogen?

Er kunnen veel oorzaken zijn voor donkere kringen onder de ogen. En die oorzaken kunnen per persoon variëren. Hier krijg je een overzicht van een aantal van de meest voorkomende oorzaken.

Genetica 

Kijk goed naar jouw moeder en vader. Heeft één van hen of hebben beiden donkere kringen onder de ogen? Dan is de kans groter dat jij die ook krijgt. 

Donkere kringen onder de ogen worden in veel gevallen veroorzaakt door jouw genen en daardoor kunnen ze helaas erfelijk zijn; zelfs als je het liefst had gehad dat je dit niet van je ouders zou erven.

In de huid onder de ogen lopen een heleboel kleine, belangrijke bloedvaten, die helpen bij de doorbloeding. De huid is daar ook dunner dan in de rest van het lichaam. Daardoor kunnen die bloedvaten bij jou iets zichtbaarder zijn dan bij bijvoorbeeld een vriend of vriendin. Dat is een kwestie van genetica.

Leeftijd

De huid onder de ogen is dunner dan de huid op de rest van jouw lichaam. Naarmate we ouder worden, wordt die huid steeds dunner. Terwijl de huid dunner wordt, worden de bloedvaten steeds zichtbaarder. 

Tegelijkertijd wordt de huid minder elastisch en strak, omdat het collageengehalte daalt. Dit alles is onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces en dat betekent dat je een paar nieuwe donkere ”vrienden” onder je ogen kunt krijgen. 

Slaaptekort 

Dit weet je wel: Slaap is goed voor de huid, energie en je algehele gezondheid. Maar als je lijdt aan slaaptekort, dan kan tot uiting komen in je huid.

Die krijgt over het algemeen een blekere en grijzere uitstraling, waardoor de bloedvaten onder de ogen meer opvallen in die huid. 

Als je niet genoeg slaap krijgt, kan dat ook zorgen voor vochtophopingen in de huid onder je ogen. Deze vochtophopingen creëren donkere schaduwen en zorgen ervoor dat de huid onder je ogen er donkerder uitziet. 

Slechte voeding 

Als je niet goed leeft en ongezonde voeding eet, kan dat ook iets betekenen voor de manier waarop de huid onder je ogen er uitziet. Eet je veel zoute voeding of drink je grote hoeveelheden alcohol, dan kan dat zorgen voor zwellingen in de dunne huid onder je ogen. 

Zout en alcohol hebben een vochtvasthoudende werking, waardoor de donkere schaduwen ontstaat, die maken dat je er moe uitziet. 

Uitdroging

Krijg je genoeg water gedurende een dag? Je hebt vast al vaker gehoord dat water een waar wondermiddel voor je huid is.  

Als je gedurende een dag genoeg vloeistoffen drinkt, dan krijgt je huid veel vocht van binnenuit. Drink je daarentegen niet genoeg, dan kan je huid er grijs en dof uit gaan zien, terwijl hij ook wat volume verliest. Daardoor lijkt het alsof je ogen dieper liggen, zodat de donkere kringen meer opvallen. 

Roken

Als je rookt, dan kan je huid een grauwe tint krijgen. Roken vermindert de natuurlijke functies van de huid, zodat bloedvaten het zwaarder krijgen om het bloed rond te pompen.

Daardoor ontstaat de doffe en grauwe tint in de huid, die ervoor kan zorgen dat de donkere kringen nog meer opvallen.

Ziekte 

In zeldzame gevallen zijn donkere kringen onder je ogen het gevolg van een trage schildklier of ernstige aandoeningen in bijvoorbeeld de nieren.

Vermoed je dat er iets mis is, neem dan altijd contact op met je huisarts voor een professionele beoordeling.

Hyaluronzuur Serum tegen fijne lijntjes
Met Tea Tree Olie, Hyaluronzuur 2% en B5 vitamine B5 tegen fijne lijntjes en een droge huid
+15.000 reviews
Normale prijs €14,99
Aanbiedingsprijs €14,99 Normale prijs
Hyaluronzuur Serum tegen fijne lijntjes - Met Tea Tree Olie, Hyaluronzuur 2% en B5 vitamine B5 tegen fijne lijntjes en een droge huid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram