Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn blaasjes op de tong?

Blaasjes op de tong verschijnen als kleine zweren of blaren die zich op de tong ontwikkelen. Deze blaasjes kunnen ongemak en pijn veroorzaken, waardoor het moeilijk is om normaal te eten en te spreken.

Kvinde med blist på tungen

Definitie en symptomen

Blaasjes op de tong manifesteren zich als kleine, pijnlijke zwellingen. Ze kunnen wit of rood zijn en verschijnen vaak in clusters. Symptomen van deze vervelende kleine laesies zijn onder andere pijn, vooral bij het eten of spreken.

Veel mensen ervaren ook een branderig gevoel of ongemak in de mond.

De tong kan gevoelig aanvoelen en kan licht gezwollen raken. Sommige mensen hebben slechts enkele blaasjes tegelijk, terwijl anderen er veel kunnen hebben, wat dagelijkse activiteiten zoals eten en spreken uitdagend maakt.

Deze symptomen kunnen tekenen zijn van stress, vitaminetekort, allergieën of andere omgevingsfactoren die de mondgezondheid beïnvloeden.

Oorzaken van blaasjes op de tong

Stress en een gebrek aan essentiële vitaminen leiden vaak tot de ontwikkeling van blaasjes op de tong. Hormonale veranderingen, zoals die optreden tijdens zwangerschap, menstruatiecycli of de menopauze, beïnvloeden ook de mondgezondheid.

Deze omstandigheden maken de tong gevoeliger voor blaasjes.

Pittig of zeer zuur voedsel en allergische reacties op bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook de vorming van kleine, pijnlijke blaasjes veroorzaken. Een verzwakt immuunsysteem, auto-immuunziekten zoals coeliakie, en virale infecties zoals waterpokken of hand-, voet- en mondziekte kunnen ook de oorzaak zijn.

Goede mondhygiëne is essentieel om het risico op deze pijnlijke blaasjes te minimaliseren.

Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong
Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong - Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong

Preventie en natuurlijke behandelingen

Het voorkomen van blaasjes op de tong is cruciaal om ongemak en pijn te vermijden. Mondhygiëne speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van blaasjes op de tong. Natuurlijke remedies zoals het spoelen van de mond met zout water kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en het genezingsproces te versnellen.

Begrijpen van uitlokkende factoren

Blaasjes op de tong kunnen door veel verschillende dingen worden veroorzaakt. Het is belangrijk om de factoren te kennen die ze kunnen veroorzaken om ze beter te kunnen voorkomen.

 • Stress speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van blaasjes. Wanneer het lichaam gestrest is, wordt het immuunsysteem verzwakt, waardoor blaasjes gemakkelijker kunnen ontstaan.
 • Een tekort aan vitaminen zoals B12 en ijzer kan ook leiden tot blaasjes. Een gezond en gevarieerd dieet helpt om ze te voorkomen.
 • Allergische reacties op bepaalde voedingsmiddelen of tandpasta die natriumlaurylsulfaat bevatten, kunnen de slijmvliezen irriteren en blaasjes veroorzaken.
 • Hormonale veranderingen, vooral bij vrouwen tijdens de menstruatie of zwangerschap, veranderen de balans van het lichaam en kunnen blaasjes veroorzaken.
 • Verwondingen aan de slijmvliezen door onbedoeld bijten of hard poetsen creëren kleine wondjes waar blaasjes gemakkelijk kunnen ontstaan.
 • Virale infecties zoals koortslip kunnen ook een veelvoorkomende oorzaak zijn van blaasjes op de tong. Deze soorten infecties vallen de slijmvliezen direct aan.

Het vermijden van pittig voedsel en zure dranken vermindert het risico op irritatie in de mond. Alcoholconsumptie moet ook worden beperkt om verdere irritatie van de mondholte te vermijden. Het begrijpen van deze uitlokkende factoren stelt je in staat om je mondgezondheid beter te beschermen en mogelijk het aantal blaasjes dat je ervaart te verminderen.

Mondhygiëne en preventieve maatregelen

Mondhygiëne speelt een cruciale rol bij het voorkomen van blaasjes op de tong. Zachtjes poetsen en het gebruik van tandpasta zonder schuimmiddelen kunnen helpen om blaasjes te voorkomen. Het vermijden van pittig of zuur voedsel en dranken kan ook helpen bij het voorkomen van de ontwikkeling van blaasjes. Regelmatig gebruik van bacteriedodende chloorhexidine kan een effectief preventief middel zijn tegen blaasjes. Stress moet worden vermeden, omdat het kan bijdragen aan de ontwikkeling van blaasjes op de tong.

 • Gebruik zachte tandenborstels voor zacht reinigen
 • Gebruik alcoholvrije mondspoeling
 • Juiste voeding met voldoende inname van vitaminen en mineralen
 • Regelmatige vervanging van tandenborstels en het schoonhouden van de tandenborstel
 • Verminderde inname van suikerrijke voedingsmiddelen en dranken, inclusief frisdranken en snoep

Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong
Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong - Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong

Natuurlijke remedies

Blaasjes op de tong kunnen worden behandeld met natuurlijke methoden, zoals het vermijden van pittig of zuur voedsel en het gebruik van pijnstillende gel. Zachtjes poetsen en matig gebruik van pittig of zuur voedsel kunnen ook helpen bij het voorkomen van blaasjes. Andere natuurlijke remedies zijn:

1. Vermijden van schuimmiddelen in tandpasta

2. Verminderen van inname van zure dranken

3. Aanbrengen van ijs of koude kompressen om pijn te verlichten

4. Spoelen met zout water om ontstekingen te verminderen

5. Overwegen van voedingssupplementen zoals vitamine B12 of ijzer voor algehele mondgezondheid

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van deze natuurlijke remedies kan variëren van persoon tot persoon, en het wordt altijd aanbevolen om advies in te winnen bij een zorgverlener als de symptomen aanhouden of verergeren.


Medische behandelingen

Wanneer de tong blaasjes ontwikkelt, kunnen medische behandelingen een effectieve oplossing zijn. Mondspoelingen en pijnstillers kunnen het ongemak verlichten. De arts kan ook medicijnen voorschrijven om ontstekingen te verminderen en het genezingsproces te versnellen.

Receptvrije medicijnen

Bij het ervaren van blaasjes op de tong kunnen pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol helpen om de pijn te verlichten. Een andere effectieve behandeling is het gebruik van mondgel, mondspoeling of mondspray die hyaluronzuur bevat.

Deze medicijnen kunnen zonder recept bij de apotheek worden gekocht. Bij het kiezen van receptvrije medicijnen is het belangrijk om de doserings- en gebruiksinstructies te volgen voor het beste effect.

Raadplegen van een arts

Wanneer blaasjes op de tong aanhoudend ongemak veroorzaken of het dagelijks leven verstoren, is het belangrijk om een arts te raadplegen. De arts kan de symptomen evalueren, een grondig onderzoek van de mond uitvoeren en mogelijke behandelingsopties bespreken.

Het is ook cruciaal om de arts te informeren over eventuele onderliggende gezondheidsproblemen, aangezien dit de keuze van de behandeling kan beïnvloeden.

Behandelingsopties bij de arts

De arts kan een mondspoeling met bacteriedodende chloorhexidine aanbevelen om het risico op infectie te verminderen en het ongemak van blaasjes op de tong te verlichten. Dit kan zonder recept bij de apotheek worden verkregen. Daarnaast kan de arts een pijnstillende gel aanbevelen om de pijn te verlichten terwijl de blaasjes genezen.

Het is belangrijk om de instructies van de arts nauwgezet te volgen voor de meest effectieve behandeling. De arts kan ook advies geven over eventuele onderliggende oorzaken van blaasjes op de tong, zoals mogelijke glutenintolerantie of ijzertekort, wat kan helpen bij het voorkomen van toekomstige uitbraken.

Tijdens een consultatie zal de arts ook beoordelen of er verdere tests of follow-up nodig zijn, vooral als de blaasjes frequent of aanhoudend zijn. De arts kan opties bespreken zoals bloedonderzoek om de ijzerniveaus te controleren of tests voor andere potentiële gezondheidsproblemen, wat cruciaal kan zijn voor het waarborgen van een passende behandelingsplan.


Wanneer medische hulp zoeken

Als je zeer pijnlijke blaasjes ervaart, blaasjes die niet verdwijnen na twee weken, blaasjes die gepaard gaan met koorts of algemene slechte gezondheid, of als je terugkerende blaasjes op de tong hebt, moet je zonder aarzeling medische hulp zoeken.

Leer meer over behandelingsopties en preventie om optimale mondgezondheid te waarborgen.

Ernstige blaasjesymptomen

Ernstige blaasjes kunnen extreme pijn en ongemak in de mond veroorzaken. Blaasjes die niet genezen binnen twee weken kunnen een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen en moeten door een arts worden onderzocht.

Als je koorts, duizeligheid of algemene malaise ervaart in verband met blaasjes in de mond, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Ernstige blaasjes kunnen een symptoom zijn van ernstigere onderliggende gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van deze symptomen en medische hulp te zoeken als ze zich voordoen.

Behandelingskeuzes bij de arts

Wanneer blaasjes op de tong aanzienlijke pijn veroorzaken of langer dan tien dagen aanhouden, moet je medische hulp zoeken. Bij de arts kunnen de behandelingsopties onder andere voorgeschreven medicijnen omvatten.

De arts kan ook overwegen om een mondspoeling of pijnstillers voor te schrijven om het ongemak te verlichten. In zeldzame gevallen kan een biopsie nodig zijn om de diagnose te bevestigen, vooral als de zweren niet zoals verwacht genezen.

Daarnaast kan de arts verdere tests aanbevelen om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten die kunnen bijdragen aan frequente uitbraken van blaasjes.

Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong
Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong - Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong

Conclusie

Blaasjes op de tong kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals stress, vitaminetekort, allergieën en omgevingsinvloeden. Om blaasjes te voorkomen, is het belangrijk om stress te vermijden, tandpasta zonder schuimmiddelen te gebruiken en een goede mondhygiëne te handhaven.

Behandelingsopties omvatten pijnstillende gel, een mild dieet en bacteriedodende mondspoeling. Als de symptomen aanhouden, raadpleeg dan een arts voor verdere behandelingsopties.

Door gezonde gewoonten te kiezen en preventieve maatregelen te nemen, kun je helpen de frequentie van blaasjes op de tong te verminderen.


FAQ


Waarom krijg je blaasjes op de tong?

Blaasjes op de tong kunnen om verschillende redenen ontstaan, zoals infecties, stress, hormonale veranderingen tijdens de puberteit of zwangerschap en soms door reacties op bepaalde medicijnen zoals antibiotica.


Zijn blaasjes op de tong en keelpijn gerelateerd?

Ja, blaasjes op de tong kunnen soms gepaard gaan met keelpijn, vooral als de blaasjes worden veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie.


Hoe behandel je blaasjes op de tong?

Behandeling voor blaasjes op de tong kan onder andere verzachtende middelen, goede mondhygiëne, het vermijden van pittig en zuur voedsel, en in sommige gevallen medicatie voorgeschreven door je tandarts of arts omvatten.


Kunnen kinderen blaasjes op de tong krijgen?

Ja, kinderen kunnen ook blaasjes op de tong krijgen. Het is belangrijk om de frequentie te controleren en advies in te winnen bij een tandarts of arts voor een passende behandeling.


Wat betekent het als je veel kleine blaasjes op de tong hebt?

Het hebben van veel kleine blaasjes op de tong kan een teken zijn van een specifieke soort blaasjes, bekend als herpetiforme zweren. Het is het beste om een tandarts of arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en behandelingsopties.


Wanneer verdwijnt een blaar?

De meeste blaasjes op de tong verdwijnen vanzelf binnen een week tot tien dagen. Het is belangrijk om irriterende stoffen zoals pittig voedsel te vermijden en een goede mondhygiëne te handhaven om het genezingsproces te versnellen.


Bronnen:

medicalnewstoday.com

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram