Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is een kalknagel?

Op dit moment leeft er een delicaat evenwicht van bacteriën, gisten en schimmels in je lichaam. Als je dit voor het eerst hoort, krijg je misschien plotseling een kriebelend gevoel in je huid, maar weet dit: je hele leven lang is je lichaam een habitat geweest van deze voor het oog onzichtbare organismen.

Heb je wel eens gehoord van darmbacteriën en probiotica? Je huid lijkt er veel op, en je weet misschien dat dit microflora wordt genoemd.

Als de microflora van je huid in de juiste balans is, is je huid gezond.

Wanneer bepaalde bacteriestammen of schimmels een vijandige overname doen, kunnen je huid en nagels last krijgen van infecties zoals kalknagels (of schimmelnagels).

Kalknagels zijn een veel voorkomende aandoening. Het wordt veroorzaakt wanneer bepaalde soorten schimmels in grote hoeveelheden groeien op, rond en onder je nagelbed. Een van de meest voorkomende soorten schimmels die kalknagels veroorzaken, heet dermatofyt.

Je kunt het oplopen door blootsvoets in een gemeenschappelijke kleedkamer te lopen, door een manicure of pedicure of zelfs door het dragen van oude, zweterige schoenen.

Als je eenmaal kalknagels hebt, zijn er enkele dingen die je kunt doen om de aandoening te verbeteren:

  • Probeer schoenen te dragen die gemaakt zijn van ademende stoffen, zoals leer
  • Als de schimmel op je teennagels zit, was je voeten dan regelmatig
  • Probeer je voeten koel te houden, want warme, vochtige, zweterige schoenen of sokken bevorderen de groei van je schimmelinfectie

Iedereen kan kalknagels krijgen, maar hoe ouder je wordt, hoe groter het risico. Op latere leeftijd raken nagels vaak beschadigd door het dragen van verkeerde schoenen.

Wanneer nagels beschadigd zijn of kleine breuken vertonen, kan kalknagel een goede plek vinden om zich te nestelen en te groeien.

Dit wordt mede beïnvloed door de gezondheid van je immuunsysteem. Naarmate je ouder wordt, kan de immuunfunctie onder druk komen te staan en verminderen.

Bovendien loop je veel meer kans op kalknagels aan je tenen dan aan je handen. Waarom? Omdat je voeten meestal warmer zijn en meer zweten dan je handen en dat zijn precies de omstandigheden waar kalknagels van houden.

Nagelverzorging voor gele nagels
2 producten voor de verzorging van kalknagel
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Nagelverzorging voor gele nagels - 2 producten voor de verzorging van kalknagel

Tea Tree olie en kalknagels

Tea Tree olie is een natuurlijk antisepticum, dat al lang door mensen werd gebruikt voordat zij wisten waarom het werkte. Aangezien de theeboomplant inheems is in Australië, waren het de plaatselijke inheemse stammen die als eersten de grote genezende werking ervan ontdekten.

Pas in de jaren 1920 begonnen wetenschappers zich te realiseren dat deze eeuwenoude behandelingen een echt resultaat opleverden. En destijds zelfs een beter effect hadden dan de behandelingen van artsen om infecties en huidziekten te genezen.

Tea Tree olie werd al snel zo populair dat elke Australische soldaat er tijdens WO2 een flesje van had.

Tegenwoordig weten we dat Tea Tree olie een geweldige oplossing is voor probleemhuid en -nagels. Als een natuurlijk antisepticum kan het helpen je huid te zuiveren van organismen die problemen veroorzaken.

Dit is het resultaat van het vinden van een hoge hoeveelheid natuurlijk ingrediënt dat bekend staat als terpinen-4-ol in de essentiële olie van de theeboomplant. Als je Tea Tree olie ziet met een hoog gehalte aan terpinen-4-ol, weet je dat je een goede Tea Tree olie hebt gevonden.

Een nuttig gevolg van het antiseptische karakter van Tea Tree olie is dat het effectief kan zijn bij het verlichten van de pijnlijke, vaak jeukende bijwerkingen van een probleemhuid en -nagels. Tea Tree olie kan helpen bij het verzachten van de irritante bijwerkingen van kalknagels.

Nagel– en voetverzorging
Voor verkleurde, gescheurde of ruwe nagels, bij kalknagels en droge voeten
+15.000 reviews
Normale prijs €24,99
Aanbiedingsprijs €24,99 Normale prijs
Nagel– en voetverzorging - Voor verkleurde, gescheurde of ruwe nagels, bij kalknagels en droge voeten

Bereid je nagels voor alvorens Tea Tree olie aan te brengen

Voordat je een product met Tea Tree olie als ingrediënt op je nagels gebruikt, is het belangrijk om eerst je nagels voor te bereiden. Stel je voor dat je je haar probeert te wassen met shampoo zonder het eerst nat te maken - het zou niet werken, en dat zal het gebruik van Tea Tree olie op je nagels ook niet doen.

Stap 1. Trim de delen van je nagel die aangetast zijn door kalknagels.

Verwijder eerst de plekken op je nagels die zwaar aangetast zijn door deze schimmel. Dat wil zeggen als het gemakkelijk kan worden verwijderd. Beschouw dit als het knippen van je nagels. Je moet zo veel mogelijk van je geïnfecteerde nagel verwijderen wanneer dit veilig kan.

Stap 2. Vijl de overgebleven delen van je nagel die aangetast zijn door kalknagels weg.

Nadat je met een nagelknipper of nagelschaar de aangetaste delen van je nagel hebt verwijderd, gebruik je een nagelvijl om de laatste restjes die veilig kunnen worden weggevijld, te verwijderen. Het doel is om zoveel mogelijk van je nagelinfectie weg te halen voordat je deze behandelt met Tea Tree olie.

Zo bereikt de behandeling die je daarna toepast een maximaal effect.

Stap 3. Was je nagels grondig om aangetaste kalknagels te verwijderen.

Nu je klaar bent met het knippen en verwijderen van de geïnfecteerde delen van je nagel, is het tijd om alle restjes weg te wassen. Je kunt het misschien niet zien, maar het is er vrijwel zeker nog. Was zorgvuldig met lauw water en een huidvriendelijke (bij voorkeur pH-gebalanceerde) douchegel.

Stap 4. Droog je nagels voorzichtig af en zorg ervoor dat je ze niet irriteert door hard te wrijven.

Denk eraan dat schimmel groeit in warme, vochtige omstandigheden. Daarom is het belangrijk dat je je voeten grondig maar voorzichtig droogt. Dep en wrijf je voeten of handen in een droge handdoek. Laat de handdoek het absorberende werk doen en vermijd schrobben.

Nagelverzorging voor gele nagels
2 producten voor de verzorging van kalknagel
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Nagelverzorging voor gele nagels - 2 producten voor de verzorging van kalknagel

Hoe Tea Tree olie op nagels aanbrengen

Zodra je je nagels hebt voorbereid is het tijd om Nail Repair aan te brengen. Omdat Tea Tree olie een actief ingrediënt is, is het belangrijk om de juiste stappen te volgen. Actieve ingrediënten die op de juiste manier worden aangebracht, hebben een heilzame werking op je nagels. Actieve ingrediënten die op de verkeerde manier worden aangebracht, kunnen je meer irritatie en pijn bezorgen.

Stap 1. Breng Nail Repair 's morgens en 's avonds aan op de aangetaste zone met het applicatieborsteltje.

Om te voorkomen dat de schimmel zich op je nagel(s) verspreidt, is het belangrijk om een applicatieborsteltje te gebruiken zodat de schimmel niet van voet op hand of van hand op hand wordt overgedragen.

Stap 2. Laat het 5 minuten drogen voordat je schoenen en sokken aantrekt of voordat je naar bed gaat.

Na het aanbrengen van de Tea Tree olie op je nagels geef het de tijd om te absorberen. Dit is vooral belangrijk bij kalknagels, omdat sokken en schoenen de olie van de behandeling snel kunnen wegwrijven.

Bij nagelproblemen is het belangrijk om geduld te hebben. Het kan lang duren voordat je perfect gegroeide nagels ziet. Daarom is het uiterst belangrijk om Nail Repair dagelijks te gebruiken.

Stap 3. Het is belangrijk om de olie te blijven gebruiken tot er nieuwe nagelgroei optreedt.

Herhaal stap 2 en 3 om er zeker van te zijn dat je Tea Tree olie behandeling voor kalknagels effectief is. Bij nagelproblemen moet je geduld uitoefenen. Het kan lang duren voordat je perfect gegroeide nagels ziet. Het is daarom uiterst belangrijk om Nail Repair dagelijks te gebruiken.

Nagel– en voetverzorging
Voor verkleurde, gescheurde of ruwe nagels, bij kalknagels en droge voeten
+15.000 reviews
Normale prijs €24,99
Aanbiedingsprijs €24,99 Normale prijs
Nagel– en voetverzorging - Voor verkleurde, gescheurde of ruwe nagels, bij kalknagels en droge voeten

Wat zijn de symptomen van kalknagels?

Wanneer je vinger- of teennagels er geel, verdikt, broos en schilferig uitzien, heb je zeer waarschijnlijk kalknagels. Een kleine hoeveelheid van deze schimmel zal waarschijnlijk geen problemen opleveren, maar als hij de kans krijgt om te groeien, zal er een volledige kalknagelinfectie ontstaan.

Aan de wortel van een nagel zal er een overgroei van schimmel zijn. Dit gebeurt wanneer kalknagels niet in staat zijn om op natuurlijke wijze te groeien op je vingers of teennagels.

Door de groei van de schimmel te bestrijden, kunnen de neveneffecten van deze aandoening, zoals pijn, jeuk en een gevoelige huid op de aangetaste plek, worden verminderd.

Naarmate de schimmel minder wordt, verdwijnen de bijwerkingen met de tijd. Dit kan echter tijd kosten en daarom moet je het probleemgebied regelmatig behandelen. In principe moeten de aangetaste nagelzones uitgroeien en de pijnlijke, tere huidzones moeten genezen.

Dit is normaal en het betekent dat je de hoofdoorzaak van je schimmelnagel op lange termijn aanpakt.


Hoe kalknagels voorkomen?

Als je eenmaal begint met de behandeling van je kalknagel, moet je ook voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat de schimmel opnieuw uitbreekt. Door preventieve maatregelen te nemen, kan de huidige aandoening genezen en voorkomen dat ze terugkomt. Preventie zal ook helpen om je huidige kalknagel sneller te behandelen.

De volgende maatregelen zijn hiervoor noodzakelijk:

Vermijd blootsvoets te lopen in openbare kleedkamers

Net zoals je verruca (plantaire wratten) kunt oplopen door met blote voeten in een kleedkamer van een zwembad te lopen, kun je ook een kalknagel oplopen. Het dragen van plastic slippers in openbare kleedkamers kan helpen het risico op kalknagels te voorkomen.

Was je voeten regelmatig

Hoe vaak was jij je voeten? Was je ze na het uittrekken van die nauwsluitende schoenen die je de hele dag hebt gedragen? Direct na het sporten of hardlopen als je sportschoenen hebt gedragen? Als laatste voor het slapen gaan?

Als je je voeten schoon en vrij van zweet houdt, voorkom je dat je opnieuw last krijgt van kalknagels. Denk eraan dat kalknagels graag groeien in warme, vochtige omstandigheden.

Zorg ervoor dat je voeten schoon en droog zijn en je hebt de halve strijd al gewonnen.

Draag luchtdoorlatende schoenen met ademende/absorberende sokken

Leren schoenen zijn ademend en er zijn enkele niet-lederen ademende alternatieven, maar de meeste synthetische materialen zijn niet ademend.

Als je schoenen draagt die niet ademen, is het alsof je een plastic zak over je huid doet. Als je merkt dat je voeten vaak vochtig zijn, is dit waarschijnlijk de reden. Het dragen van absorberende sokken met ademend schoenmateriaal is de oplossing.

Houd schimmelplekken droog en luchtig

De oplossing tot het voorkomen van kalknagels ligt in het creëren van een ongunstige omgeving voor je nagels, voeten en handen. Je wilt een warme, gezellige bank veranderen in een dorre, droge woestijn.

Kalknagels gedijen vooral op de voeten omdat je voeten meestal warm en lichtjes vochtig zijn.

Het gebruik van een absorberend poeder zoals talkpoeder of een natuurlijk alternatief zoals havermoutpoeder zal helpen overtollig vocht te absorberen.


FAQ - Vaak gestelde vragen - Tea Tree olie en kalknagels

Zijn kalknagels besmettelijk?

Ja, kalknagels zijn besmettelijk. Het kan worden verspreid van nagel tot nagel of van persoon tot persoon. Het kan ook worden verspreid door het gezamenlijk gebruik van nagelknippers of het gebruik van gemeenschappelijke kleedkamers.


Wat veroorzaakt kalknagels?

Kalknagels zijn infecties van de nagel door kleine micro-organismen, schimmels genaamd. Het risico op kalknagels wordt verhoogd door beschadigde nagels waardoor de schimmel in kleine scheurtjes van de nagel kan groeien.


Kan ik een pedicure krijgen met kalknagels?

Ja. Kalknagels zijn besmettelijk en kunnen verspreid worden als nagelknippers of andere hulpmiddelen die gebruikt worden niet goed ontsmet worden voor gebruik, ze kunnen micro-organismen verspreiden die kalknagels veroorzaken.


Kan kalknagel zich verspreiden op de huid?

Er zijn veel verschillende soorten schimmels die verantwoordelijk zijn voor kalknagels, waarvan sommige zich ook op de huid kunnen verspreiden. Voetschimmel is een veel voorkomende schimmelinfectie van de huid en komt vaak voor naast kalknagels.


Kan nagellak schimmel veroorzaken?

Nagellak kan geen kalknagels veroorzaken, maar kan wel bijdragen tot het verergeren van kalknagels. De schimmel groeit in warme, vochtige omstandigheden en nagellak kan fungeren als een afdichtmiddel waardoor de nagel niet meer kan ademen.

Nagelverzorging voor gele nagels
2 producten voor de verzorging van kalknagel
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Nagelverzorging voor gele nagels - 2 producten voor de verzorging van kalknagel

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram