Zo kom je van een jeukende hoofdhuid af

Professioneel bijgewerkt: 16/11/2021

Jeuk aan de hoofdhuid is iets dat veel mensen kennen. Toch is het belangrijk te onthouden dat jeuk van de hoofdhuid slechts een symptoom is. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van de jeuk vinden, zodat zowel de jeuk en diens onderliggende oorzaak kunnen worden behandeld. Is de oorzaak bekend, is het ook makkelijker te de jeuk te voorkomen.

» Ga rechtstreeks naar de behandeling

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Jeuk aan de hoofdhuid – wat betekent het?

Een jeukende hoofdhuid is zeer lastig en zeer oncomfortabel. Indien je veel krabt, loop je het risico wondjes in de hoofdhuid te veroorzaken.

Het is heel normaal, om jeuk van aan hoofdhuid te hebben, in kortere of langere periodes, en het is iets dat iedereen kan meemaken. De oorzaken kunnen verschillen, maar het is belangrijk, om erachter te komen waarom het jeukt. Alleen zo kan men de jeuk behandelen en voorkomen.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket

3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

€29,99

 

Wat zijn de symptomen van een jeukende hoofdhuid?

Mijn hoofdhuid jeukt! De ervaring hebben we waarschijnlijk allemaal al eens gehad. De jeuk kan van korte of lange duur zijn en kan variëren van een lichte tot een overheersende jeuk, die het bijna onmogelijk maakt, om aan iets anders te denken.

Jeuk aan de hoofdhuid en in de nek – net zoals jeuk alle andere delen van het lichaam – is moeilijk te negeren. Daarom is het ook belangrijk, om iets aan de jeuk te doen, voordat je per ongeluk te hard krabt en een wondje in de hoofdhuid krijgt, waardoor bacteriën en infecties toegang krijgen.

Geïrriteerde hoofdhuid

Een jeukende hoofdhuid is ook een geïrriteerde hoofdhuid – het is irritatie van de huid, waardoor het jeukt. Vaak is de hoofdhuid daarom rood en zichtbaar geïrriteerd, wanneer het jeukt. Misschien geeft het ook een brandend gevoel.

Jeukende hoofdhuid en haaruitval

In zeldzame gevallen kun je haaruitval ervaren, die gepaard gaat met jeuk aan de hoofdhuid. De oorzaak kan een ontsteking rond de haarfollikels in de hoofdhuid, een schimmelinfectie van de hoofdhuid, seborroïsch eczeem of psoriasis zijn. Bepaalde medicijnen, een vitaminetekort en stress kunnen ook jeuk aan de hoofdhuid en haaruitval veroorzaken.

Ten slotte kan de oorzaak van de jeuk en de haaruitval zijn, dat je gewoonweg je haar niet goed hebt verzorgd, bijvoorbeeld door gebruik van agressieve shampoos, haarverf, bleekproducten, extensions, stylingproducten, een föhn of stijltang. Het kan ertoe leiden, dat de hoofdhuid geïrriteerd raakt en begint te jeuken. In het slechtste geval, ervaar je plaatselijk haaruitval.


Hoe kun je een jeukende hoofdhuid behandelen?

Jeuk aan de hoofdhuid is geen ziekte – het is een symptoom van iets anders. Daarom is het erg belangrijk, dat je altijd de oorzaak van de jeuk vindt en niet alleen de symptomen behandelt.

In eerste instantie ligt het voor de hand de hoofdhuid op luizen, muggenbeten en dergelijke te controleren. Maar is dat niet de reden waarom het jeukt, kun je je blik richten naar je shampoo en de andere producten, die je in je haar gebruikt. Vaak kan het helpen, om over te schakelen naar een mildere en huidvriendelijkere shampoo tegen een jeukende hoofdhuid. Kies bij voorkeur shampoo uit de categorie shampoos tegen een jeukende hoofdhuid, die ook werken tegen jeuk en misschien ook de huid verkoelen. Dit effect hebben bijvoorbeeld producten met Tea Tree Olie.

Veel mensen gebruiken ook met plezier een olie, die van nature Tea Tree Olie bevat tegen jeuk aan de hoofdhuid. Het helpt tegen jeuk en ook tegen een droge hoofdhuid.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket

3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

€29,99

Wat zijn de oorzaken van jeuk aan de hoofdhuid?

De meeste hoofdhuidproblemen leiden tot jeuk aan de hoofdhuid. Jeuk is dus een zeer veelvoorkomend symptoom. De redenen hiertoe kunnen echter zeer verscheiden zijn. Waarom jeukt mijn hoofdhuid dan?

Jeuk aan de hoofdhuid kan uiteraard veroorzaakt door iets zo eenvoudigs als een muggenbeet. Maar zelfs als je de reden kent, is het nog steeds een goed idee, om de jeuk te behandelen, zodat je niet te hard krabt op je huid en een wondje in jouw hoofdhuid veroorzaakt, wat toegang kan bieden aan bacteriën.

Wanneer iemands hoofdhuid jeukt, denken veel mensen meteen aan luizen. Het eerste wat je moet doen als de hoofdhuid jeukt, is dan ook kijken of er luizen zijn. Zijn die er, dan moet het haar natuurlijk gekamd worden en behandeld met middelen tegen luizen, zoals een anti-luizenshampoo. Als er geen luizen zijn, moet je blijven zoeken naar een andere oorzaak van de jeukende hoofdhuid.

Een droge hoofdhuid leidt tot jeuk. Tijdens de wintermaanden, wanneer de lucht koud en droog is, zijn er veel meer mensen, die last hebben van droogheid en jeuk overal op het lichaam, ook aan de hoofdhuid. Frequent wassen kan de hoofdhuid uitdrogen en dus leiden tot een jeukende hoofdhuid.

Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld in verband met een zwangerschap, kan ook jeuk op het lichaam en ook de hoofdhuid veroorzaken.

Ten slotte is contacteczeem een frequente oorzaak. Dat is een eczeem, die optreedt bij contact zijn met een stof, die je niet verdraagt en die daardoor jouw huid irriteert of tot een allergische reactie leidt. Aan de hoofdhuid kunnen shampoos, stylingproducten, haarverf en bleekmiddelen een allergische reactie uitlokken, die jeuk aan de hoofdhuid kan veroorzaken.

In zeldzame gevallen kan de oorzaak ernstig zijn

Kun je de oorzaak van jouw jeukende hoofdhuid niet vinden tussen de hierboven genoemde redenen, moet je je huisarts bezoeken. Dan moet er een andere reden zijn voor jouw jeukende hoofdhuid. Seborroïsch eczeem, psoriasis, schimmel en roos zijn huidaandoeningen, die jeuk aan de hoofdhuid kunnen veroorzaken. Bepaalde medicijnen en ernstige ziektes zoals diabetes, kanker, nierziektes, levercirrose, ziektes aan de galwegen, ziektes aan de lymfeklieren, bloedziektes, HIV en metabole stoornissen kunnen ook jeuk veroorzaken.

In de meeste gevallen wordt een jeukende hoofdhuid door iets heel onschuldigs veroorzaakt, maar je moet altijd op zoek gaan naar de oorzaak – en zo goed mogelijk voor een behandeling zorgen.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket

3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

€29,99